Za "prdnjavo ljudska" 500 eura kazne, za "srpske avetinje" samo kritike na društvenim mrežama

"Nedavno nas je predsjednik države gospodin Đukanović nazvao ludačkim pokretom, a to se nastavilo na jednom skupu u Nikšiću gdje nas je profesor Mirjačić nazvao srpskim avetinjama. Pitao bih nadležne institucije da li će da reaguju, a ne bi me čudilo da okrenu glavu, s obzirom da je pijun ovog režima"
16857 pregleda 65 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2020. 20:45h

Tenzije koje je podiglo usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti nikako sa splasnu.

Govor mržnje i uvrede posebno su karakteristični na društvenim mrežama, a nerijetko se čuju i na javnim nastupima.

Poruka koju je prije dvije noći u sali Nikšićkog pozorišta sa skupa Crnogorskog pokreta poslao predsjednik UBNOR-a i antifaštista Nikšić Slobodan Bato Mirjačić, posebno je uvrijedila Miliju Goranovića, koji je prije petnaestak dana osuđen upravo za uvredu, koju je na društvenoj mreži Fejsbuk iznio na račun direktora policije Veselina Veljovića.

Zbog svega, Goranović poziva policiju da po pitanju Mirjačića bude ekspresna kao što je bila u njegovom slučaju.

"Šta mislite srpske avetinje da vi nama otmete Cetinje?! Hvala vam".

Ova poruka sa skupa Crnogorskog pokreta u Nikšiću u srijedu posebno je uvrijedila Mirjačićevog sugrađanina Miliju Goranovića, koji je prije petnaestak dana osuđen upravo za uvredu, koju je na društvenoj mreži Fejsbuk iznio na račun direktora policije Veselina Veljovića.

"Nedavno nas je predsjednik države gospodin Đukanović nazvao ludačkim pokretom, a to se nastavilo na jednom skupu u Nikšiću gdje nas je profesor Mirjačić nazvao srpskim avetinjama. Pitao bih nadležne institucije da li će da reaguju, a ne bi me čudilo da okrenu glavu, s obzirom da je pijun ovog režima", kazao je Goranović.

Mirjačić tvrdi da mu nije bila namjera nikoga pojedinačno da uvrijedi, te da je spornu rečenicu izgovorio spontano.

"Ja sam završio izlaganje i ovaj kad mi je nešto dobacio, ja sam se vratio i prisjetio se one guslarske priče koja kaže „šta mislite turske avetinje, da vi nama otmete Cetinje“. Onda sam samo promijenio turske i rekao srpske" kazao je Mirjačić.

Goranoviću, koga su njegove riječi uvrijedile, poručuje.

"Ako se slučajno našao uvrijeđen ja mu se izvinjavam, ali tu nikakve zle namjere nije bilo".

S druge strane Goranović podsjeća da je on za svoj komentar na Fejsbuku ekspresno kažnjen sa 500 eura.

"U roku od dva dana postupak je završen, pa da vidim kako će sad oni da reaguju kad je u pitanju njihov čovjek. Očekujem da se postupak pokrene protiv Mirjačića, jer je on uvrijedio preko 80 posto stanovništva Crne Gore, a ja sam uvrijedio, čak nisam uvrijedio, ako ovo smatraju da nije uvreda, onda ni moje nije bilo uvreda", kazao je Goranović.

Goranović je, inače, samo jedan od onih koji su zbog Fejsbuk komentara hapšeni u posljednje vrijeme, od kad traju tenzije zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroisopovijesti. Mirjačićeva izjava praćena negativnim komentarima do sada je samo kritikovana na društvenim mrežama.

Da li je Mirjačić izrekao uvredu i da li će biti sankcionisan sada je na nadležnima.

Bonus video: