Policiji nije prijavljen incident na pruzi PG-BR: I pomoćnike direktora propituju o mjernim kolima

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da 18. februara počinje disciplinski postupak za 13 zaposlenih u ŽICG, a da će ishod dati odgovor na pitanje da li je ovaj incident mogao da ugrozi saobraćaj i ko je za to odgovoran
13166 pregleda 1 komentar(a)
ilustracija, Foto: Boris Pejović
ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.02.2020. 20:35h

Policiji nije prijavljen incident na pruzi Podgorica - Bar iz novembra 2019. godine, zbog kog se u Željezničkoj infrastrukturi vodi disciplinski postupak protiv 13 osoba.

“Centar bezbjednosti Bar u novembru nema evidentiranih prijava o ugrožavanju saobraćaja na pruzi Podgorica - Bar u mjestu Virpazar”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave policije.

U novembru prošle godine, mjerna kola ŽICG prošla su raskrsnicu na crveno svjetlo i navodno u nekoliko minuta izbjegla sudar sa putničkim vozom na pruzi Podgorica - Bar, kod Virpazara. To je učinjeno, iako su ranije iz tog preduzeća tvrdili da nije moglo doći do ugrožavanja saobraćaja.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da 18. februara počinje disciplinski postupak za 13 zaposlenih u ŽICG, a da će ishod dati odgovor na pitanje da li je ovaj incident mogao da ugrozi saobraćaj i ko je za to odgovoran.

Iz ŽICG nijesu htjeli da odgovore na pitanja “Vijesti” - da li je prije pokretanja disciplinskog posrtupka sprovedena istraga o događaju iz novembra i kakvi su rezultati istrage.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je disciplinski postupak pokrenut protiv pomoćnika izvršnog direktora za saobraćajne poslove u kabinetu izvršnog direktora, Slobodana Kumburovića, rukovodioca u službi za gornji stroj u Sektoru za održavanje građevinske infrastrukture Zorana Pavićevića.

Disciplinski je pokrenut i protiv otpravnika vozova Bijelo Polje Fikreta Halilovića, šefa stanice u tom gradu Duška Jokića, otpravnika vozova u Podgorici Spasoja Kračkovića, šefa stanice u Virpazaru Željka Bajića, šefa pružne dionice u pružnoj dionici Bar Ljubiše Raketića i rukovodioca službe u službi za operativne poslove Slavka Došljaka.

Pred disciplinskom komisijom naći će se i direktor sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja Batrić Niković, rukovodilac u službi za donji stroj u sektoru za održavanje građevinske infrastrukture Tatjana Bulatović, pomoćnik izvršnog direktora za građevinske i elektrotehničke poslove u kabinetu izvršnog direktora Enver Džeferadžović, rukovodilac u službi unutrašnje kontrole Milovan Lekić i koordinator za sistem upravljanja bezbjednošću u kabinetu izvršnog direktora Denis Lukač.

Menadžment ŽICG danima ćuti i na pitanja da li pokretanje disciplinskog postupka znači da je ta situacija, 13. novembra 2019. godine, ipak, mogla dosvesti do većeg incidenta.

Izvori “Vijesti” iz tog preduzeća tvrde da je istraga o incidentu započeta na zahtjev Uprave za željeznice.

Iz Uprave ranije nijesu htjeli da odgovore da li su informisani o incidentu na crnogorskoj pruzi, ali su saopštili da će “postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima”.

Menadžment ŽICG potvrdio je da su mjerna kola (73027) iz stanice Podgorica za stanicu Bar otpremljena 13. novembra u 13.16 časova, da su ukrsnicu Zeta prošla u 14.39 sati i u stanicu Virpazar prispjela u 14.50 sati.

“Lokalni putnički voz (6156), koji saobraća na relaciji Bar - Podgorica, u stanicu Virpazar je prispio u 14.45 časova. Voz br. 6156 iz st. Virpazar je otpremljen u 14.52 časa, po ulasku voza 73027, sa zakašnjenjem od šest minuta...Iz navedene situacije saobraćaja vozova se vidi da nije bilo ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, niti je ovo ukrštavanje vozova moglo dovesti do ugrožavanja bezbjednosti putnika koji su se nalazili u vozu 6156”.

Direktor Centra za željeznička istraživanja (CŽI), inženjer Milisav Dragojević rekao je ranije “Vijestima” da se radi o grubom kršenju preciznih željezničkih propisa i ugrožavanju bezbjednosti. Tada je istakao da je sudar izbjegnut samo zahvaljujući profesionalnoj reakciji otpravnika vozova u Zeti i Virpazaru i mašinovođe putničkog voza...

“Prema mojim saznanjima, ovaj događaj nije vođen kao vanredni. Postavlja se pitanje kako se može pokretati disciplinski postupak ako nije bilo vanrednog slučaja. I zbog toga neko mora odgovarati”, rekao je Dragojević ranije.

Bonus video: