Kotorski karneval 23. februara

Karneval je masovna, pučka manifestacija koja kombinuje tradicionalne običaje i obilježja popularne kulture, ali ujedno i kompleksan kulturološki fenomen sa elementima mitskog i folklornog
5056 pregleda 0 komentar(a)
Kotorski karneval
Kotorski karneval

Prolazak karnevalske povorke gradskom rivom i tradicionalno spaljivanje karnevala u Kotoru zakazano je za nedjelju, 23. februar u 15h.

Kotorski zimski karneval tradicionalna je manifestacija koja postoji više od pet vjekova, a spaljivanje karnevala završnica je karnevalskih svečanosti – niza zabavnih i gastro događaja koji se ove godine održavaju od 15. do 23. februara, a uključuju maskenbale, koncerte i tradicionalne njokade, uz brojne nagrade za najoriginalnije učesnike.

Karneval je masovna, pučka manifestacija koja kombinuje tradicionalne običaje i obilježja popularne kulture, ali ujedno i kompleksan kulturološki fenomen sa elementima mitskog i folklornog.

Spaljivanju karnevala – krivcu za sve nevolje lokalnog stanovništva – prethodi suđenje.

Tradicionalno će, na dan karnevala, iz štampe će izaći humoristično-satirični list „Karampana”.

Nakon spaljivanja karnevala fešta će biti nastavljena na kotorskom Trgu od oružja, uz koncert Jelene Rozge.

Organizator je JU Kulturni centar „Nikola Đurković” Kotor, suorganizator Turistička organizacija Kotor, pokrovitelj Opština Kotor, a partner Javno komunalno preduzeće Kotor.