Pljevlja dogodine neće biti žedna

U Opštini su “Vijestima” kazali da se rekonstrukcija radi kako bi se smanjili gubici na mreži i povećao prečnik cjevovoda, što bi omogućilo veći dotok vode i veći pritisak u sistemu. U Opštini su kazali da će se rekonstrukcija više kilometara dugih cjevovoda najvjerovatnije raditi fazno
2598 pregleda 1 komentar(a)
Postrojenje za preradu vode na Pliješi, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje za preradu vode na Pliješi, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja će, najvjerovatnije, ove godine krenuti u projekat rekonstrukcije glavnih cjevovoda visoke i niske zone od rezervoara na Pliješi do grada, kao i rekonstrukcija veznog cjevovoda niske zone od “Mljekare”, preko naselja Ševari i Ulice oslobođenja do Kamenog mosta.

Procjenjuje se da će ovi radovi koštati od milion do 1,5 miliona eura, a osim Opštine očekuje se da dio novca izdvoji i država. Koliko će stvarno radovi koštati znaće se tek nakon izrade projekta, za koji je Opština prekjuče raspisala tender.

Zbog dotrajalih vodovodnih instalacija gubici na vodovodnoj mreži u Pljevljima iznose preko 70 odsto. Da bi obezbijedili kvalitetno vodosnabdijevanje, radnici Vodovoda primorani su svakodnevno da otklanjaju veliki broj kvarova na mreži.

U Opštini su “Vijestima” kazali da se rekonstrukcija radi kako bi se smanjili gubici na mreži i povećao prečnik cjevovoda, što bi omogućilo veći dotok vode i veći pritisak u sistemu. U Opštini su kazali da će se rekonstrukcija više kilometara dugih cjevovoda najvjerovatnije raditi fazno.

Rekonstrukcija glavnog cjevovoda visoke zone 1 od rezervoara na Pliješi, radiće se uz trasu postojećeg cjevovoda, do Crvenog krsta, dužine od oko 1.750 metara.

Postojeći cjevovod je izgrađen je od čeličnih cijevi, prečnika 250 milimetara. Novi cjevovod od duktilnih cijevi visokog kvaliteta od rezervoara visoke zone Pliješ do raskrsnice ulica Narodne revolucije i Obilaznice biće urađen cijevima prečnika DN 400, a dalje, do “Crvenog krsta” DN300.

Vodovod je u saradnji sa Opštinom Pljevlja u prethodnom period rekonstruisalo vodovodnu mrežu u desetak ulica u gradu što je dovelo do smanjenja gubitaka na mreži. Ove godine planirana je rekonstrukcija hidroinfrastrukture u još desetak ulica.

Opštinsko preduzeće Vodovod u ovoj godini realizovaće više projekata koji za cilj imaju poboljšanja vodosnabdijevanja grada. Radiće se rekonstrukcija postrojenja za preradu pitke vode na Pliješi, sa kojeg se vodom snabdijeva veći dio grada. Taj projekat, vrijedan preko 5,5 miliona eura realizovaće se fazno.

Osim rekonstrukcije postrojenja Pliješ biće izgrađene i fabrike za prečišćavanje pitke vode na druga dva vodovoda Breznica i Bogiševac. Radovi na Bogiševcu vrijedni su oko 460 hiljada eura, a na Breznici oko 1,68 miliona eura. Polovinu novca doniraće država država Crna Gora a pola Vlada Republike Slovenije. Realizacijom ovih kapitalnih projekata značajno će se smanjiti broj dana kada voda iz gradskog vodovoda u Pljevljima nije za piće.

Bonus video: