Opština Budva uputila urgentan dopis službama da ne postupaju po zahtjevima turske kompanije

Turski investitori su izmijenili projekat, ali je po mišljenju budvanske arhitektice rješenje budućeg izgleda hotela i dalje neprihvatljivo
11434 pregleda 9 komentar(a)
Projektovani izgled hotela, Foto: Mia Investments
Projektovani izgled hotela, Foto: Mia Investments

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva obavijestio je budvanski Vodovod, Sekretarijat za komunalno-stambene posove kao i Službi za naplatu komunalija da ne postupaju po zahtjevima turske kompanije “Mia investments”, jer se vodi sudski spor, kako ne bi dobili saglasnost i mogli da započnu gradnju hotela sa pet zvjezdica sa aprtmanima za tržište “Mia Budva“ - dvije kule od po 15 i 16 spratova na prostoru ispred Jadranskog sajma.

“Sekretarijat za zaštitu imovine podnio je tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Ministarstva održivog razvoja - Direktorata glavnog državnog arhitekte, kojim je data saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela. Dostavljamo vam predatu tužbu radi postupanja po eventulnim zahtjevima u cilju prijave gradnje i zaštite interesa Opštine Budva“, navodi se u urgentnom dopisu sekretara za zaštitu imovine Nikole Plamenca.

Dopis je uslijedio kako se ne bi ponovio propust sa hotelom „Kraljičina plaža“, gdje resorni sekretarijat takođe vodi sudski proces i osporava saglasnost MORT-a, a na drugoj strani investitor, kompanija “Adriatic properties“ je od Sekretarijata za komunalno-stambene poslove i Vodovoda dobila saglasnost i ovjerila idejni projekta, a potom i prijavila gradnju u Miločerskom parku.

Turska kompanija nakon dobijanja saglanosti na idejno rješenje mora da uradi glavni projekt, na koji su potrebne razne saglanosti - elektro, vodovodne, saobraćajne... Tek kada se dobiju te saglasnosti, može da se prijavi gradnja.

Resor kojim sada koordinira premijer Duško Marković je prije mjesec poništio rješenje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da dâ saglasnost inostranim investitorima, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks ne odgovora prostoru na kome se gradi.

Sekretarijat za zaštitu imovine osporio je rješenje, smatrajući da Ministarstvo nije moglo da cijeni usklađenost idejnog rješenja sa smjernicama planskog dokumenta Izmjene i dopune DUP “Budva centar”, jer je prestao da važi. Jedna od zamjerki opštinskog sekretarijata se i odnosila na činjenicu da je bivši glavni državni arhitekta odbio da dâ saglasnost na idejno rješenje “Mia Budva“ i potvrdio rješenje budvanske glavne arhitektice, koja je ocijenila da hotelsko-apartmanski kompleks ne odgovora mediteranskom duhu.

Turski investitori su izmijenili projekat, ali je po mišljenju budvanske arhitektice rješenje budućeg izgleda hotela i dalje neprihvatljivo. U međuvremenu na mjestu glavnog arhitekte došlo je do smjene, a u isto vrijeme je i ministar Pavle Radulović podnio ostavku. Novi glavni državni arhitekta prihvatio je žalbu “Mia investments“, te dao zeleno svjetlo za idejno rješenje.

Prema idejnom rješenju, “Mia investments” namjerava da gradi hotel sa pet zvjezdica “Mia Budva“.

Gradnja je predviđena na parceli od 8.500 kvadrata, uknjižena na firmu “Safiro beach“, iza koje po tvrdnjama biznismena Duška Kneževića, za kojim je raspisana potjernica, stoje Branimir Gvozdenović i Milo Đukanović, koje je i optužio da su mu oteli atraktivnu parcelu. Druga strana je to demantovala.

Bonus video: