Vukčevića rušenje nelegalnog objekta košta koliko i gradnja

Podgoričanin podnio tužbu Upravnom sudu zbog cijene koju je Ministarstvo održivog razvoja ispostavilo za uklanjanje nelegalno sagrađene kućice na Adi Bojani
5735 pregleda 6 komentar(a)
Detalj nakon rušenja, Foto: Privatna arhiva
Detalj nakon rušenja, Foto: Privatna arhiva

Podgoričanin Momčilo Vukčević treba da plati blizu 12 hiljada eura zbog toga što su mu inspektori Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) lani srušili nelegalno izgrađenu montažnu kućicu na Adi Bojani, čija je ukupna vrijednost sa platformom u vrijeme izgradnje prije dvanaest godina iznosila isto toliko.

Postupak je trenutno pred Upravnim sudom pošto je nepravosnažnim rješenjem MORT-a, iz novembra prošle godine, odbijena žalba Vukčevića kao neosnovana.

U tužbi Upavnom sudu Vukčević je naveo da je vrijednost troškova rušenja nerealna i neprihvatljiva, jer angažovano preduzeće nije uklonilo objekat u cjelosti.

Kaže da je rušenje prvobitno bilo zakazano za 13. maj prošle godine, ali da su se vlasnici objekata u takozvanoj crvenoj zoni dogovorili o odlaganju za četiri dana zbog loših vremenskih prilika, kako bi sami uklonili svoje objekte.

“Zbog velike kiše, tek 16. maja mogao sam pristupiti uklanjanju svog objekta što sam dijelom i uradio - skinuo unutrašnje zidove, dio krova, iznio stvari i vratio se u Podgoricu sa namjerom da narednog dana završim posao. Sjutradan, prije isteka produženog roka, angažovani radnici presjekli su grede krova, a onda je bager u roku od 30 minuta ostatak objekta sravnio sa zemljom, uprkos mojim molbama da mi daju još par sati“, ispričao je Vukčević “Vijestima”.

Naveo je da nakon toga radnici nijesu uklonili platformu i šipove, kako je to navedeno u fakturi.

“To sam uradio sam i naravno platio dodatno iz svog džepa. U fakturi, troškovi za taj posao iznose skoro tri hiljade eura, iako se sa fotografija vidi da je ekipa za rušenje sa inspektorima napustila teren uprkos tome što posao nije obavila u cjelosti“, kazao je Vukčević.

Za njega je sporna i fakturisana cijena rušenja, od 70 eura po kvadratu.

“Ne znam na osnovu koje metodologije su utvrdili tu cijenu, ali što je mnogo-mnogo je. Kada sam je gradio, bilo je 120 eura po kvadratu. I to sve hoće da naplate za pola sata, ili sat posla“.

U rješenju MORT-a kojim je odbijena žalba Vukčevića, ističe se da je način utvrđivanja troškovnika uslovljen ugovorom koji je nakon sprovedenog tendera zaključen sa “Konzorcijumom DM-KM“ i “DM Company“ iz Nikšića, čiji je sastavni dio finansijska ponuda.

Ministarstvo je ocijenilo da su inspektori pravilno postupili jer Vukčević nije dobrovoljno izvršio rješenje o rušenju. Međutim, nijesu se precizno izjasnili o navodima da je sadržaj fakture neistinit, budući da su, kako tvrdi Vukčević, fakturisani i poslovi koji nijesu obavljeni.

U tužbi Upravnom sudu, Vukčević tvrdi da je rješenje MORT-a nerazumljivo, neosnovano i nezakonito.

“U rješenju se navodi kako sam ja u žalbi naveo da je u spornom računu, fakturisano i uklanjanje šuta sa terena, što nije istinito a lako provjerljivo uvidom u akt. Naveo sam da nijesu uklonjeni platforma i šipovi a što je obračunato u fakturi. I to je lako provjeriti, faktura je tu, a postoje fotografije i svjedoci. Uzgred, i teren sam očistio ja o svom trošku“, kazao je Vukčević.

Bonus video: