U SRIJEDU ISPRED UPRAVNE ZGRADE U KAMENARIMA

Sindikat Pomorskog saobraćaja organizuje protest protiv Bana

Skup se, kako se navodi u obavještanju koje su njegovi organizatori poslali Upravi policije, organizuje u znak protesta zbog “nezakonitih otkaza ugovora o radu“ predsjedniku i članovima rukovodstva Nezavisnog sindikata koje im je uručio menadžment te privatne firme, kao i zbog “neadekvatnog postupanja nadležnih instiutucija” stim u vezi
2364 pregleda 6 komentar(a)
Trajekti ispred Upravne zgrade u Kamenarima, Foto: Siniša Luković
Trajekti ispred Upravne zgrade u Kamenarima, Foto: Siniša Luković

Nezavisni sindikat Pomorskog saobraćaja iz Herceg Novog, u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata Crne Gore, u srijedu će održati protestni skup ispred upravne zgrade kompanije Pomorski saobraćaj u Kamenarima.

Skup se, kako se navodi u obavještanju koje su njegovi organizatori poslali Upravi policije, organizuje u znak protesta zbog “nezakonitih otkaza ugovora o radu“ predsjedniku i članovima rukovodstva Nezavisnog sindikata koje im je uručio menadžment te privatne firme, kao i zbog “neadekvatnog postupanja nadležnih instiutucija” stim u vezi.

To će biti prvi put da se pred upravnom zgradom kompanije koja ima monopol u trajektnom prevozu, organizuje protest radnika od kada je država 2004. privatizovala Pomorski saobraćaj, prodajući ga podgoričkim biznismenima Dušanu i Dejanu Banu i njihovom partneru Željku Mihajloviću.

Menadžment Pomorskog saobraćaja, na čijem je čelu izvršni direktor Dejan Ban, odmah po osnivanju sindikata u toj firmi u oktobru prošle godine je predsjednika radničke asocijacije, biletara Ivana Vučinovića poslao na novo i do tada nepostojeće radno mjesto - da na obali Kamenarima, na ulici broji autobuse i kamione koji ne ulaze na trajekt.

Vučinović je u decembru dobio otkaz zbog navodne teže povrede discipline jer ga je Ban optužio za “odavanje poslovnih tajni i neovlašćenu komunikaciju sa medijima”.

U međuvremenu, otkaz je nakon sprovedenog disciplinskog postupka takođe zbog navodne teže povrede radne discipline u Pomorskom saobraćaju, dobila i biletarka Tatjana Mandić koja je članica Upravnog odbora Nezavisnog sindikata, a i njen kolega iz Upravnog odbora sindikata Dragan Raković završio je radni angažman u firmi braće Ban jer se sa menadžmentom sporazumio da više ne dolatzi na posao, ali da u narednih godinu dana dobija platu.

“Na taj način Ban je za samo par mjeseci od osnivanja, bukvalno obezglavio sindikat u Pomorskom saobraćaju, a firmu je za to vrijeme pod raznim pritiuscima moralo napustiti sedam do osam radnika. Neki od njih su dobili otpremninu u visini od šest, a neki od 12 mjesečnih zarada“, kazao je juče „Vijestima“ Vučinović.

On je istakao da menadžment firme sprovodi brutalnu i neskrivenu antisindikalnu diskriminaciju, iako je ona po važećim crnogorskim zakonima krivično djelo.

Istakao je da u tome Banu pomaže indolentnost i nezainteresovanost instuitucija sistema da zaštite radnike koje poslodavac ovako omalovažava i čija prava krši, o čemu svjedoči da Osnovni sud u Herceg Novom ni do danas nije zakazao ročište povodom Vučinovićeve tužbe za nezakonito premještanje na drugu i do tada nepostojeću dužnost u firmi koju je on podnio 15. novembra prošle godine, niti zbog tužbe za nezakoniti otkaz koji mu je uslijedio odmah potom, koju je podnio polovinom decembra.

U sindikatu su posebno ogorčeni ponašanjem Inspekcije rada koja je, nakon njihovih optužbi da se zaposleni u Pomorskom saobraćaju primoravaju da potpišu nove ugovore o radu sa klauzulom da u slučaju prestanka radnog odnosa unaprijed se odriču svakog potražianja od poslodavca, saopštila da je kontrolom rada te frime utvrđeno da nema nikakvih nezakonitosti i prekršaja.