Za subvencije i tehničke gubitke 74,3 miliona

Pravni savjetnik pri NVO Akcija za socijalnu pravdu, Ines Mrdović, kazala je da je od sredine 2014. godine, kada je počela rad prva mHE, pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplaćeno 13,4 miliona eura subvencija
942 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2020. 16:08h

Crnogorski potrošači električne energije su za posljednjih pet godina platili oko 74,3 miliona eura za subvencije privatnim vlasnicima malih hidroelektrana i vjetroelektrane Krnovo i tehničke gubitke Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), saopšteno je iz NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Pravni savjetnik pri toj NVO, Ines Mrdović, kazala je da je od sredine 2014. godine, kada je počela rad prva mHE, pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplaćeno 13,4 miliona eura subvencija.

„Kada se tome doda 20,9 miliona za struju iz VE Krnovo dolazi se do ogromne brojke od 34,3 miliona plaćenih subvencija“, navela je Mrdović u saopštenju.

Akcija za socijalnu pravdu je te podatke dobila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Mrdović je saopštila da je Vlada, svojim odlukama, obavezala potrošače da subvencije plaćaju kroz račune za struju.

„Oni su ih u potpunosti plaćali do polovine prošle godine, a od tada dio iznosa plaća Vlada iz budžeta, koji je opet državna kasa svih građana“, dodala je Mrdović.

Ona smatra da je prema građanima bilo mnogo pravednije da je taj novac usmjeren u socijalne fondove ili za pokrivanje tehničkih gubitaka u distributivnoj mreži.

„Umjesto toga, potrošači odvojeno CEDIS-u plaćaju i ogromne tehničke gubitke, što dodatno povećava njihove račune za struju. Javno dostupni podaci pokazuju da su za pokrivanje gubitaka u prethodnih pet godina platili oko 40 miliona eura“, precizirala je Mrdović.

Ona je podsjetila da se Vlada prije dvije godine, nakon što je iz Elektroprivrede (EPCG) izašao strateški partner A2A kojem je godinama tolerisala izostanak investicija, uključila u projekat obnove distributivne mreže, koji treba da smanji njene gubitke.

„Ta investicija je, prema najavama, vrijedna oko 80 miliona, ali će je opet finansirati potrošači kroz posebnu stavku za investicije, koja je takođe na računima za struju“, tvrdi Mrdović.

Prema njenim riječima, ako se uzme u obzir iznos subvencija plaćenih za 11 mjeseci prošle godine, moglo bi se procijeniti da će one u naredne tri godine iznositi najmanje 40 miliona.

„Potrošači će posebno, a shodno odluci Regulatorne agencije za energetiku (RAE), za tehničke gubitke u tom periodu platiti i oko 35 miliona“, zaključila je Mrdović.

Bonus video: