Sibirski talas nije uplašio ljubitelje freeride skijanja

Freeride skijanje je kombinacija skijanja po šumi, izvan staza, po prirodnim neoznačenim terenima, helisikiinga i mnogih drugih načina skijanja
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2018. 13:03h

Najava “sibirskog talasa” nije uplašila ljubitelje zimskih sportova, pa je na skijalištu Kolašin 1450 danas bilo nekoliko stotina skijaša. Najborojniji su bili turisti iz Francuske, a među gostima skijališta su i pripadnici vojske Bugarske, Makedonje i Crne Gore.

Posebno su uživali ljubitelji freeride skijanje ili, kako ga još neki nazivaju, skijanje izvan staza (off-piste). Jedan od zaljubljenika u freeride Željko Pejović kaže da niske temprature i mećava stvaraju idalne uslove za taj sport.

"Tempretaura je – 9 u podnožju skijališta, a na vrhovima je oko -13. Takvi "minusi" i maćava omogućavaju najbolji snijeg za skijanje van staza. Trenutno sam na Ćupovima i odlično je. Visnina snijega je van staza je 1, 5 metar. Na stazama je pola metra i više utabanog snijega", kaže Željko.

Freeride skijanje je kombinacija skijanja po šumi, izvan staza, po prirodnim neoznačenim terenima, helisikiinga i mnogih drugih načina skijanja.

Od prije dvije godine u Kolašinu postoji organizacija Freeriders.me, koja ima za cilj da promoviše, kako ovaj vid skijanja tako i kolašinske planine koje su veliki potencijal za taj sport.

Zaljubljenici u skijanje i bordovanje po neutabanom snijegu tvrde da baš oni najbolje razumiju šta znači "sloboda kretanja". Najveća draž svih frirajdera je skijanje po "svježem" snijegu.

Frirajderi objašnjavaju da to i nije ekstreni sport, to jeste, "da je ekstreman onoliko koliko skijaš želi". Svako u skladu sa svojim mogućnostima i vještinama na snijegu određuje i težinu staze.

"Meteorološke najave uplaše mnoge. Ne bi trebalo, dan je idalan za uživanje na snijegu", kaže Pejović.

Galerija

Bonus video: