NVO nudi pomoć građanima tokom vremenskih neprilika

Iz Off Road Adventures Montenegro kazali su da u udruženju postoji veliki broj vozila, nekadašnjih džipova u fabričkom stanju, koja su modifikovana tako da mogu da odole svim uslovima
152 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2018. 12:41h

Povodom najavljenih vremenskih nepogoda, NVO Off Road Adventures Montenegro, koja okuplja vlasnike specijalizovanih terenskih vozila, ljubitelje prirode i terenske vožnje, stavlja svoje ljudstvo i vozila na raspolaganje građanima Crne Gore putem zvaničnih nadležnih institucija, kazali su iz te nevladine organizacije.

“Posjedujemo specijalizovana terenska vozila, opremu, lične vještine, znanje i entuzijazam. Raspolažemo sa 30 terenskih vozila i najmanje 60 ljudi spremnih da u svakom trenutku nesebično, predano i znalački odgovore izazovima koje mogu nametnuti prirodne nepogode i okolnosti”, navodi se u saopštenju ove NVO.

O navedenom su, kako ističu, zvaničnim dopisom obaviješteni Direktorat za vanredne situacije Crne Gore, Služba zaštite i spašavanja Podgorica, Gorska služba spašavanja Crne Gore i Crveni krst Crne Gore. Direktorat za vanredne situacije je, napominju iz NVO, ovaj gest ocijenio kao izuzetno značajan i human i u odgovoru najavio skori sastanak kako bi se načinio efikasan plan koordinacije.

Iz ove NVO objašnjavaju da u udruženju postoji veliki broj vozila, nekadašnjih džipova u fabričkom stanju, koja su modifikovana tako da mogu da odole svim uslovima. Osim o vozilima osposobljenim za vanredne situacije i neuslovne terene i prilike, kako napominju, vodi se računa i o organizovanju ljudstva.

“Nikad nije samo jedan čovjek u vozilu. Posadu čine minimum dvije osobe. Prilikom vožnje svako ima svoju ulogu, koja je već uveliko definisana i uigrana.”

Kako navode, neplanirane i nezgodne situacije im nijesu nepoznanica.

“Do sada smo se na putovanjima po prirodi Crne Gore i inostranstva susrijetali sa raznim neplaniranim okolnostima. Nailazili smo na prepreke na putu, kao što su odroni, lavine, oborena stabla, stijene, kanali koje je napravila bujica vode i slično. Zajedničkim snagama i naporima uspijevli smo da uklonimo prepreke, kako bismo omogućili nesmetano putovanje drugim vozačima. Odazivali smo se i na pozive vozača koji su se zaglavili u snijegu, blatu, koji su zbog nevremena sletjeli s puta ili se našli u bilo kojoj drugoj situaciji u kojoj im je bila potrebna pomoć terenskog vozila”, navodi se u saopštenju.

NVO Off Road Adventures Montenegro, kako su kazali, promoviše zdrave stilove života, štiti životnu sredinu, promoviše lokalni turizam, a kako dodaju, pokreće ih snažna energija članova koji teže istraživanju terenski zahtjevnijih lokaliteta, kojima je naša zemlja bogata.

“Ono što nas čini specifičnim istraživačima jesu naši džipovi, koji su sastavni dio otjelotvorenja naše namjere da aktivno upoznamo, otkrijemo i promovišemo svaki dio prirode Crne Gore”, navode iz ove NVO.

Oni pozivaju sve zainteresovane građane, koji smatraju da mogu biti dio ovog tima, da se prijave putem mejla offroad.mne@gmail.com, kako bi osnažili organizaciju, ali i podijelili ljubav prema avanturama i ljepotama Crne Gore.

Galerija

Bonus video: