REALIZACIJA PROJEKTA ĆE TRAJATI TRI GODINE

Nastava stranih jezika odgovoriće na potrebe studenata sa oštećenjem vida i sluha

Novi projekat Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) unaprijediće ukupno 150 nastavnih planova i programa stranih jezika, od čega je na Univerzitetu Crne Gore 120, saopšteno je iz UCG
523 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa nastave, Foto: Univerzitet Crne Gore
Detalj sa nastave, Foto: Univerzitet Crne Gore

Novi projekat Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) unaprijediće ukupno 150 nastavnih planova i programa stranih jezika, od čega je na Univerzitetu Crne Gore 120, saopšteno je iz UCG.

Projekat je vrijedan više od pola miliona eura, a finansira se u okviru Erasmus programa izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju (Erasmus+: International Capacity Building in Higher Education), pod nazivom Reformisanje programa stranih jezika na crnogorskim univerzitetima (Reforming Foreign Languages in Academia in Montenegro- REFLAME).

Iz UCG su dodali da je njihov tim već realizovao opširnu studiju postojećeg stanja u nastavi stranih jezika u visokom obrazovanju u Crnoj Gori za potrebe ovog projekta.

"Studija je obuhvatila oko 2000 ispitanika iz redova studenata, univerzitetskih nastavnika i poslodavaca u Crnoj Gori, i sa njenim rezultatima akademska i šira javnost biće uskoro upoznata. Takođe smo, u saradnji sa partnerima iz EU, priveli kraju analizu silabusa za 181 predmet stranog jezika na tri crnogorska univerziteta", rekla je rukovodilac projekta Milica Vuković - Stamatović.

Iz UCG pojašnjavaju da je ovo "odgovor na sve veću potrebu da mladi stručnjaci u svim oblastima poznaju što veći broj stranih jezika, a da je glavni cilj projekta jačanje kapaciteta, te međusobna i međunarodna saradnja crnogorskih univerziteta u pogledu ponude moderne i tržišno orijentisane nastave stranih jezika na nematičnim fakultetima, kao i osnaživanje nastave drugog stranog jezika na svim fakultetima".

Partneri projekta su: Univerzitet Mediteran i Univerzitet Donja Gorica, tri univerziteta iz EU – Univerzitet za strance u Peruđi, Univerzitet u Varšavi i Sveučilište u Zagrebu, koji će pružiti ekspertsku podršku iz oblasti nastave jezika struke u visokom obrazovanju. Pridruženi partner u projektu je i Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

Realizacija je počela u novembru 2019, a projekat će trajati tri godine.

"S obzirom na to da jedan od partnerskih univerziteta ima stručnjake koji se bave nastavom stranog jezika za osobe sa oštećenjima vida i sluha, projekat će omogućiti da se pojedini nastavnici obuče i za taj vid nastave. Maksimalno će se iskoristiti potencijali i ekspertiza partnerskih institucija u oblasti integrisanja informaciono-komunikacionih tehnologija u nastavi stranog jezika. Projekat će omogućiti i izradu najmodernijih načina testiranja nivoa poznavanja stranog jezika", kazala je Vuković - Stamatović.

Stručnjaci sa tri partnerska univerziteta, dodaje ona, održaće obuke za nastavno osoblje Filološkog fakulteta, a organizovaće se i ljetnja škola na kojoj će se testirati unaprijeđeni nastavni planovi, kao i međunarodna konferencija iz oblasti nastave jezika struke.

"Tokom projekta,osmisliće se i novi nastavni materijali, odnosno kreirati udžbenici za nematičnu nastavu stranih jezika. Planirane su i studijske posjete eksperata sa partnerskih univerziteta, te studijske posjete nastavnika Filološkog fakulteta partnerskim institucijama. "Veliki dio sredstava namijenjen je povećanju bibliotečkog fonda Filološkog fakulteta, koji će se sastojati od najmodernijih udžbenika jezika struke, odnosno udžbenika metodike nastave stranih jezika", zaključuje se u saopštenju UCG.