Bijelo Polje: U srcu poljoprivrede opštine hoće da grade postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Milorad Mitrović iz NVO “Breznica”je kazao da se od strane donosioca odluka potpuno ignorišu staovovi građana, u prvom redu od Opštine Bijelo Polje, koja se oglušila i na veliki broj primjedbi na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, i to što su građani protiv izgradnje na tom mjestu
998 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Danas u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Ukoliko se narednih dana nadležni u Bijelom Polje hitno ne sastanu sa građanima oko problema izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Potkrajcima, građani tog i više okolnih mjesta kao i predstavnici NVO će organizovati proteste.

To je poruka sa okruglog stola predstavnika “Mreže NVO sjevera” koja broji 26 organizacija i mještana sela Potrajaca, Strojtanice i Rasova, kao i predstavnika romske zajednice, koji su poručili da nisu protiv izgradnje postrojenja ali ne na toj lokaciji.

Milorad Mitrović iz NVO “Breznica”je kazao da se od strane donosioca odluka potupno ignorišu staovovi građana, u prvom redu od Opštine Bijelo Polje, koja se oglušila i na veliki broj primjedbi na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, i to što su građani protiv izgradnje na tom mjestu.

“Radi se o izuzetno kvalitetnom i plodnom poljoprivrednom zemljištu, na kojem se već uzgajaju poljoprivredni proizvodi, koji bi bili uništeni izgradnjom postrojenja. Pored zemlje građani bi trpjeli posledice i od aerozagađenja, što je iskustvo iz drugih gradova, Herveg Bogo, Budve i Berana”, kazao je Mitrović.

On je istakao da je prema njegovim saznanjima istekla građevinska dozvola za izgradnju postrojenja ali da NVO ni građani nemaju nikakav pristup informacijama o tome kako teče proces priprema za gradnju.

“Zainteresovana javnost i građani su potpuno uskraćeni za sve informacije, naročito u kojoj fazi je projekat i šta se planira. Pitamo se da li će oni biti uvaženi kao građani, ili će Opština i nadležne inistitucije da rade bez učešća javnosti, što nije dobro, jer sve mora da bude transparentno, “ kazao je Mitrović.

Poljoprivrednik Zihno Omerović je ispričao da će se građani boriti svim dozvoljenim sredstvima.

d"Treba da pitaju narod da vide da li je narod za to da se kolektor gradi na ovom mjestu. Po našim procjenama svi građani su protiv izgradnje na tom mjestu. Ovo je apel svim građanima da se što više uključe u ovaj problem. Na licu mjesta smo na više mjesta mogli da se uvjerimo da su postrojenja ekološke katastrofe. Ako to dozvolimo da se uradi u Potkrajcima, to i sva okolna mjesta će imati veliki problem, jer ako to dozvolimo mi ćemo morati da se selimo negdje drugdje”, kazao je Omerović. Zdravko janjušević uvijek uz građane I ukoliko se to procenije, a vidimo da u ovom slučaju jeste to interes građana, mi ćemo biti uz vas”, kazao je Zdravko Janjušević, iz NVO “Bjelopoljski demokratski centar”.

“Lokalna uprava i nadležni organi za ovaj problem treba da pitaju građane, a čini mi se da je ta faza preskočena, i sa ovoga okruglog stola poručujemo da bez građana i njihovog mišljenja nema govora o gradnji”, kazao je Janjušević.

Batrić Perović iz Strojtanice je kazao da ako su u Baru građani uspjeli da odbrane čemprese, ili u Beranama Vasove vode i mi ćemo se na isti način boriti. Izlazićemo masovno i poručiti da nećemo dozvoliti izgradnju na toj lokaciji.

Predsjednik NVO “Bjelopoljski savez NVO” Uglješa Prebiračević je kazao da nije tačno da je sve već završeno i da je kasno da se pitaju građani i da se ništa ne može promijeniti. “NIšta nije završeno, urađene su cijevi i ništa više, i odlično što su urađene, samo treba da se produže kroz limsku dolinu i da se obuhvate i naselja I sa lijeve I desne strane Lima, kao i pritoke Bistrice. Ako može da bude deponija na najnižoj nadmorskoj visine opštine, zašto tu ne bi mogao da bude i kolektor”, pitao se Prebiračević, dodajući da građani ne vjeruju u ljude koji grade kolektor, jer su to ozbiljni projekti koji se grade godinama, i koji mnogo vrijede.

On je istakao da ni jedan kolektor u Crnoj Gori nije urađen po propisanim standardima i da ne funkcionišu kako treba.

“ E sad zamislite hoće da grade u srcu opštine prepoznatoj po poljoprivrednoj proizvodnji povrća i drugih proizvoda. Kako će ljudi sjutra da prodaju te proizvode pita li se ko, “ kazao je Prebiračević.

Bonus video: