Oranje i sadnja, pa legalizacija poljoprivrede pored aerodroma

MORT potvrdio da su izmjene plana za ovaj dio Ćemovskog polja trenutno na javnoj raspravi
5409 pregleda 4 komentar(a)
Ćemovsko polje, Foto: Arhiva Vijesti
Ćemovsko polje, Foto: Arhiva Vijesti

Dio Ćemovskog polja kod aerodroma “Golubovci” prije više mjeseci je uzoran i spreman za sadnju, iako procedura pretvaranja ove parcele iz industrijske zone u poljoprivredno zemljište neće biti završena ni u narednih nekoliko mjeseci.

To znači da su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u zakup dali parcele i dozvolili zakupcu da na njima radi, iako će taj projekat legalizovati i planskim dokumentima ozakoniti u narednom periodu.

To su “Vijestima” potvrdili u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT), objašnjavajući da su izmjene Prostorno urbanističkog plana (PUP) Podgorice za nekoliko lokacija, među kojima i za parcelu površine skoro 34 hektara (337.376 metara kvadratnih) na Ćemovskom polju trenutno u fazi javne rasprave.

Ministarstvo poljoprivrede je u julu 2018. sa firmom “Agrolajf” potpisao ugovor o zakupu oko 34 hektara pored podgoričkog aerodroma. Tada je saopšteno da “Agrolajf” planira plantažu smilja.

Ova parcela je u vlasništvu Vlade od 2015, a prema posljednjim podacima Uprave za nekretnine, nema tereta, ograničenja, ali ni podataka o tome da je data u zakup.

Buduća plantaža smilja
Buduća plantaža smilja pored podgoričkog aerodroma(Foto: Zoran Đurić)

Izmjene i dopune plana, koji će industrijsku zonu pretvoriti u poljoprivrednu, rade se u skladu sa Odlukom i programskim zadatkom o izradi Izmjena i dopuna PUP dijelu Generalne urbanističke razrade (GUR) „Golubovci“ i dijela GUR „Podgorica“.

“Vlada Crne Gore donijela je odluku o davanju u zakup zemljišta (LN 4106, KO Golubovci, Glavni grad Podgorica) koja podrazumjeva uspostavljanje zasada i/ili usjeva koji će doprinijeti jačanju ukupne ekonomije kako na opštinskom, tako i na državnom nivou, jačajući rast poljoprivredne proizvodnje, sa ciljem novog zapošljavanja i rasta izvoza. Budući da važeći PUP Glavnog grada Podgorice i na osnovu njega doneseni DUP ‘Cijevna-planska jedinica 2.5’, na ovom prostoru predviđaju izgradnju skladišta i servisa, što nije u skladu sa interesima valorizacije poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, stvorili su se inicijativni uslovi za izmjene i dopune PUP-a Glavnog grada Podgorice u dijelu GUR-a “Podgorica, kako bi se izvršila prenamjena prostora u poljoprivredno zemljište”, navodi se u dokumentu iz novembra 2018.

Iz MORT-a su “Vijestima” saopštili da dokument još nije usvojen, odnosno da je u toku javna rasprava.

Prema podacima iz katastra, Vlada je osnov sticanja na ovoj parceli ostvarila “na osnovu odluke državnog organa”, a vodi se kao pašnjak treće klase.

U saopštenju resora Milutina Simovića iz 2018, navodi se da je firma “Agrolajf Montenegro” zakupac oko 34 hektara na lokalitetu Golubovci, te da “planira da zasnuje plantažu smilja, uz ulaganja u iznosu od više od milion eura“.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, ova firma je u vlasništvu dijela porodice Stanaj, koja gazduje i kompanijom “Rokšped”. Međutim, prema podacima Uprave za nekretnine, na zemljište uz aerodrom nijesu ubilježena bilo kakva opterećenja, davanje u zakup.

Bonus video: