Djeca će pohađati školu, nadležni da ispune obećanje

Većini od 35 đaka škole u Dragovića Polju roditelji nijesu dozvolili da u ponedjeljak prisustvuju časovima
3556 pregleda 1 komentar(a)
Škola u Dragovića Polju, Foto: Dragana Šćepanović
Škola u Dragovića Polju, Foto: Dragana Šćepanović

Nakon jednodnevnog kolektivnog izostanka iz škole, učenici Osnovne škole “Vojin Čepić“ u kolašinskom selu Dragovića Polje, juče su ponovo došli na nastavu. Većini od 35 đaka te ustanove roditelji nijesu dozvolili da u ponedjeljak prisustvuju časovima, u znak protesta zbog problema sa prevozom do škole.

Kako je ranije “Vijestima“ kazao član Savjeta roditelja Snežan Laketić, djeca iz gornjomoračkih sela godinama nemaju adekvatno riješen prevoz, pa neki od njih pješače i po 18 kilometara do škole i nazad.

Odluku da ponovo pošalju djecu u školu, kazao je juče Laketić, donijeli su nakon što su dobili obećanja iz ministarstava prosvjete i poljoprivrede i ruralnog razvoja. „Predsjednik Opštine Milosav Bulatović je prenio da su iz ta dva ministarsrtva obećali da će prevoz učenika biti kvalitetnije i dugoročnije riješen. Ne mogu reći da smo prezadovoljni, ali smo odlučili da povjerujemo i ne sprečavamo djecu da idu u školu. Danas smo prevoz organizovali privatnim putničkim vozilom. Tako će biti sve dok ministarstva ne ispune obećanje”, rekao je Laketić.

On je kazao da niko od predstavnika ministarstva nije dolazio u Gornju Moraču, iako su ih roditelji putem medija pozvali.

Minula dva dana u Dragovića Polju bili su predstavnici kolašinske vlasti, nakon čega je i postignut dogovor.

Iz Ministarstva prosvjete su “Vijestima” kazali da očekuju da će, uz podršku Opštine i Ministarstva poljoprivrede uspjeti da nađu najbolje rješenje.

“Ministarstvo je spremno da se uključi u rješavanje ovog izazova i pomogne na potreban način. Iako je propisima jasno predviđeno da Ministarstvo prosvjete ne organizuje prevoz, već samo participira u cijeni karte za prevoz učenika, a obaveza organizovanja prevoza u gradskom saobraćaju je u nadležnosti lokalne uprave, angažujemo se i mi i škole uvijek kada je to moguće, kako bi se premostili problemi“, kazali su iz Ministarstva.

Laketić je ranije kazao i da roditelji učenika OŠ „Vojin Čepić“, ali i područnih odjeljenja, imaju veliki problem i zbog toga što djecu po par mjeseci na kraju i na početku školske godine ostavljaju same kod kuća. Naime, u tom karaju se uglavnom svi bave stočartvom, pa u to periodu izdižu na katune. Laketić smatra da bi prevoz učenika trebalo organizovati i do koliba na planinama, do kojih, tvrdi on, postoje asfaltirani putevi.

“No, o tom potom. Za sada tražimo redovan prevoz iz sela do škole. Nema sela u Crnoj Gori gdje to nije omogućeno, pa mislim da i mi zaslužujemo isto. Iz Ministarstva pljoprivrede nastoje da ljude zadrže na selu, a teško će nas zadržati ukoliko naša djeca budu prinuđena da i dalje pješače do škole. Naročito ako se uzme u obzir da će naredne školske godine u matičnu školu i područno odjeljenje krenuti četvoro prvaka“, objašnjava Laketić.

Bonus video: