Milašinović: Ništa ne krijem od javnosti

Reagovanje v.d. direktora ASK na tekst “Milašinović krije kome je Agencija dala kredit”
2201 pregleda 1 komentar(a)
Milašinović, Foto: Savo Prelević
Milašinović, Foto: Savo Prelević

Povodom teksta “Milašinović krije kome je Agencija dala kredit”, objavljenog u utorak 18. februara, reagovao je vršilac dužnosti direktora Agencije za sprečavanje korupcije, Savo Milašinović.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“U potpunosti neutemeljenim smatram naslov o tome da kao v. d. direktora bilo šta krijem od javnosti. Naprotiv, u ovom, kao i u svim ostalim predmetima, insistiram na dosljednoj primjeni zakona.

Potpuno su netačni navodi predmetnog teksta da sam potpisao rješenje kojim se odbija pristup zahtjevu koji je podnijela NVO MANS za pristup dokumentaciji na osnovu koje su izvršena plaćanja Agencije za sprečavanje korupcije prema poslovnim bankama na ime rješavanja stambenih potreba zaposlenih u ovom organu dodjelom kredita za izgradnju stana, kupovinu stana ili poboljšanje uslova stanovanja u skladu sa Odlukom o rješavanju stambenih potreba državnih službenika i namještenika (Sl. list “CG” br. 31/14 i 3/18).

Povezani članci

18. Februar 2020.

Milašinović krije kome je Agencija dala kredit

Naime, pošto u članku tvrdite da ste imali uvid u predmetno rješenje kojim je odbijen pristup traženoj dokumentaciji, lako ste se mogli uvjeriti da isto nije potpisano od strane v. d. direktora ASK-a već od strane ovlašćenog službenog lica, koje u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, samostalno utvrđuje činjenice i okolnosti u postupku i na osnovu utvrđenih činjenica i okolnosti odlučuje o upravnoj stvari. Dakle, u predmetnom postupku ni na koji način nijesam uticao niti sam mogao uticati na rad i odlučivanje ovlašćenog službenog lica, a istina je da sam u duhu dobre poslovne prakse potpisao dostavni akt kojim je predmetno rješenje dostavljeno MANS-u kao podnosiocu zahtjeva.

Sa svime navedenim u vezi, a imajući u vidu da je u vašem mediju ovo već drugi tekst u nekoliko dana koji sadrži zlonamjerne, netačne i pravno neutemeljene navode o mom dosadašnjem radu u ASK-u, u takvim navodima prepoznajem isključivo namjeru moje lične i profesionalne diskreditacije, a ne nastojanje autora da doprinesu istinitom informisanju javnosti, što bi po definiciji trebalo da bude zadatak novinara.

Radi javnosti ću saopštiti da je ASK precizno i transparentno obrazložio MANS-u da je ovaj organ, u skladu sa važećim pravnim propisima, u 2018. godini prvi put planirao sredstva za rješavanje stambenih potreba zaposlenih dodjelom kredita za izgradnju stana, kupovinu stana ili poboljšanje uslova stanovanja u ukupnom iznosu od 70.000¤, a što je odobreno od strane Savjeta ASK-a koji je jednoglasno utvrdio budžetski zahtjev ASK-a za 2018. godinu, (koji je ostao neizmijenjen i nakon upućivanja Ministarstvu finansija i nadležnom skupštinskom odboru).

Nadalje, ASK je u predmetnom rješenju MANS-u detaljno pojasnio postupak dodjele predmetnih kreditnih sredstava, i to od formiranja Komisije za rješavanje stambenih potreba zaposlenih, raspisivanja Oglasa, uslova za učešće na Oglasu, pa sve do donošenja Odluke kojim je utvrđena rang-lista sa koje su zaposlenima na prvih deset pozicija dodijeljena kreditna sredstva u iznosu od po 7.000¤, i na koju niko od zaposlenih koji su učestvovali na konkursu nije uložio žalbu.

Ovdje se ne radi o bilo kakvom tajnovitom postupku već o proceduri koja je u Crnoj Gori detaljno regulisana već navedenom Odlukom o rješavanju stambenih potreba državnih službenika i namještenika, koja je javno dostupna. Kada su u pitanju konkretni korisnici dodijeljenih sredstava, u rješenju ASK-a je saopšten stav da važeći pravni propisi u konkretnom slučaju štite njihov identitet. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da su zvanja svih službenika Agencije koji su dobili kredit već javno objavljena u dnevnoj štampi i da ni na ovaj način Agencija nije imala ništa da sakriva, a vaš je medij tada objavio i imena potencijalnih korisnika.

MANS kao podnosilac zahtjeva je najavio da će tražiti preispitivanje tog stava u žalbenom postupku pred drugostepenim organom. U krajnjem, navedeno rješanje može se preispitati i u eventualnom upravnom sudskom sporu. Agencija će svakako ispoštovati odluku koju navedene instance budu donijele u nastavku predmetnog postupka. Sa svime navedenim u vezi, razumijem da se iznošenjem navoda koji nijesu utemeljeni na činjenicama prošle sedmice želio stvoriti neprimjeren pritisak pred odlučivanje Savjeta Agencije o izboru direktora Agencije. Danas sam mišljenja da vaša negativna kampanja ima za cilj moju ličnu i profesinalnu diskreditaciju iz meni nepoznatih razloga.

Mogući motiv vidim i u želji za kreiranjem negativnog stava javnog mnjenja o mom radu i radu Agencije za sprečavanje korupcije, pa vas u tom slučaju molim da na tom putu barem ostanete dosljedni činjenicama i pažljivo pročitate materijale na osnovu kojih kreirate ovakve lažne navode.

Na kraju, mogu da iskažem svoj lični i profesionalni stav da ću kao v. d. direktora Agencije za sprečavanje korupcije nastaviti da obavljam tu dužnost u potpunosti poštujući važeće pravne propise Crne Gore, savjesno, zakonito, neselektivno i nezavisno od političkih, medijskih ili drugih pritisaka”, zaključuje se u reagovanju.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju

Bonus video: