SNP: Vojnici treba da znaju da uniforma koju nose nije uniforma DPS-a

"Svjesni smo činjenice da gospodinu Dakiću odredbe najvišeg pravnog akta ne znače ništa u odnosu na direktive gospodara"
2835 pregleda 22 komentar(a)
Dragutin Dakić, Foto: Filip Roganović
Dragutin Dakić, Foto: Filip Roganović

Socijalistička narodna partija Crne Gore saopštila je da najoštrije osuđuje prijetnje koje je juče pripadnicima Vojske Crne Gore uputio načelnik Generalštaba Dragutin Dakić.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutin Dakić kazao je juče da u Vojsci Crne Gore nema mjesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, jer se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom.

"On je crnogorskim vojnicima poručio da je nedopustivo “učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primjesa politike, na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države”. Osim toga, izjavom da “u Vojsci Crne Gore nema mjesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona”, Dakić je upozorio vojnike da ne smiju učestvovati u molitvenim šetnjama Mitropolije crnogorsko-primorske, te da moraju biti u liniji sa politikom DPS-a ili mogu očekivati otkaz", saopšteno je iz SNP-a.

Dodaju da se ovakva izjava od civilnog lica mogla očekivati, ali sigurno ne pripada načelniku Generalštaba Vojske, koji se zakleo da će služiti svom narodu i da će ga štititi.

"Zbog toga, podsjećamo načelnika Generalštaba na član 46 Ustava Crne Gore, koji on očigledno nije pročitao, a koji kaže da se “svakome jemči pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti”, te da “niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim vjerskim i drugim uvjerenjima”.

Osim toga, u istom članu definisano je da se sloboda ispoljavanja vjerskih uvjerenja može ograničiti “samo ako je to neophodno radi zaštite života i zdravlja ljudi, javnog reda i mira, kao i ostalih prava zajemčenih Ustavom“, dok se u članu 129 precizira da je vojska pod demokratskom i civilnom kontrolom. Svjesni smo činjenice da gospodinu Dakiću odredbe najvišeg pravnog akta ne znače ništa u odnosu na direktive gospodara. Milo Đukanović je za njega partijski vrhovni komandant, pa tek onda predsjednik Crne Gore, odnosno predsjednik Savjeta za bezbjednost i odbranu".

U SNP-u su kazali da ipak, prvog čovjeka Vojske moraju podsjetiti da vojnici služe narodu Crne Gore i da su i oni, kao veliki broj građana koji učestvuju na litijama, vjerujući ljudi različitih konfesija.

"U svojim zakletvama oni se obavezuju da brane suverenitet i teritorijalni integritet države, ali ovih dana ništa od toga nije ugroženo, već se na udaru Dakićevih šefova našla crkvena imovina. Namjera je jasna: gazeći Ustav i brojne važeće propise, treba po svaku cijeni primijeniti sramni Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Međutim, desetine hiljada građana na ulicama crnogorskih gradova to neće dozvoliti, kao ni časni vojnici koji neće dopustiti da se njima na ovakav način manipuliše. Naši vojnici treba da znaju da uniforma koju nose nije uniforma DPS-a, već uniforma kojoj treba da služe časno i dostojanstveno. Sve razumne naredbe koje idu u rok službe vojnici treba da izvrše, ali ne i nesuvisla i neprimjerena naređenja, koja su donose upravo iz potrebe usklađivanja sa zvaničnom politikom. U tu svrhu, valja se prisjetiti njemačkog vojnika Šulca, koji je odbio naređenje prepostavljenog i istupio iz stroja kada je trebalo da se strijeljaju zarobljeni partizani u Smederevskoj Palanci", zaključeno je iz SNP-a.

Bonus video: