Stanić: Ministar obećavao i 2018, a građani i dalje čekaju

Penzioneri su gradili i izgradili ovu zemlju i da zaslužuju puno više od onoga što im aktuelna vlast sada pruža, istakao je Stanić
1530 pregleda 4 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Predlog novog Zakona o PIO je već u skupštinskoj proceduri, predložen od strane poslanika SDP-a, a u toj partiji, kako je saopštio Mirko Stanić, portparol SDP-a i član Predsjedništva te partije, očekuju od ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da taj predlog podrži kao resorni ministar i ispuni svoje obećanje iz novembra 2018. godine.

"Ministar rada i socijalnog staranja izjavio je danas da će "izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vrlo brzo biti u parlamentu." Nažalost, ministar je slično obećao još 2018. godine, kad je postugnut dogovor socijalnih partnera, a dva reprezentativna sindikata prihvatili predlog novog Zakona o PIO. Od tada do danas prolazi vrijeme, hiljade budućih penzionera čeka na usvajanje zakona, a ministar Purišić nas s vremena na vrijeme "obraduju" informacijom kako zakon "samo što nije". Neozbiljno i nekorektno prema našim građanima kojima je pitanje sigurne starosti jedno od najznačajnih. Neozbiljno prema hiljadama onih kojima su tokom devedesetih uplaćivani smiješno mali iznosi osiguranja koji im, ukoliko danas odu u penziju, ulaze u obračun i smanjuju penziju. Nekorektno prema hiljadama radnika koji su osigurani na najmanju minimalnu platu u regionu zbog koje im je i penzija sve niža i niža", kazao je Stanić.

Stanić je istakao da su penzioneri gradili i izgradili ovu zemlju i da zaslužuju puno više od onoga što im aktuelna vlast sada pruža.

"Za posljednje tri godine je prosječna penzija u Crnoj Gori porasla sa 284 na 288 eura ili 1,4 odsto. Zbirna inflacija za isti period iznosi 5,4 odsto, pa je prosječna penzija realno manja za četiri odsto! Država prihoduje ogroman novac oporezujući 120.000 naših penzionera kroz povećanu stopu PDV, rast cijena struje za subvencionisanje milionera bliskih vlasti koji prave male hidroelektrane ili povećanu akcize na gorivo koje je danas skuplje u Crnoj Gori nego u Austriji. Novac koji se na taj način prihoduje ide gubitaškom Montenegro airlinesu i za tih 155 miliona eura bi svaki naš penzioner dobio 1.240 eura. Naravno, dok je ovakva Vlada i ovakvi ministri, uvijek će se lako dići ruka gore za gubitaše i tajkunske poslove, a davati prazna i neispunjena obećanja za penzionere i radnike. Penzioneri su gradili i izgradili ovu zemlju i zaslužuju puno više od onoga što im aktuelna vlast sada pruža. Oni su svoje penzije zaradili časno i pošteno i minimum koji očekuju je da se država Crna Gora prema toj činjenici tako i odnese. Ministre Purišiću, predlog novog Zakona o PIO je već u skupštinskoj proceduri, predložen od strane poslanika SDP. Hiljade građana Crne Gore u svim našim gradovima nam ovih dana daje podršku da istrajemo u borbi da on bude konačno usvojen, kako bi imali barem malo poboljšanje standarda i povoljnije uslove penzionisanja. Sve što od vas očekujemo i mi i oni i predstavnici sindikata je da ga podržite kao resorni ministar i ispunite svoje obećanje, ono iz novembra 2018. godine", stoji u saopštenju Stanića.

Bonus video: