Novi plan za gradnju elektrane u Otilovićima

Izgradnja hidrocentrale na akumulaciji u Otilovićima trebao je da bude prvi projekat koji bi se realizovao u skladu sa Mehanizmom čistog razvoja u oblasti energetike u Crnoj Gori, čiji je cilj ne samo proizvodnja električne energije, već i poboljšanje stanja bezbjednosti i zaštite životne sredine
2411 pregleda 0 komentar(a)
Brana u Otilovićima, Foto: Goran Malidžan
Brana u Otilovićima, Foto: Goran Malidžan

Elektroprivreda Crne Gore uskoro će objaviti tender za izradu glavnog projekta izgradnje hidroelektrane na akumulaciji u pljevaljskomm selu Otilovići.

To je nedavno u intervju za list EPCG najavio izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Igor Noveljić.

Iz te kompanije nijesu željeli da saopšte “Vijestima” više detalja o projektu čija se realizacija najavljuje više od deset godina. Služba za odnose sa javnošlu Elektroprivrede nije odgovorila na pitanje “Vijesti” kada će tender biti objavljen, kada će početi radovi i koliko će trajati, iako su pitanja dostavljena prije deset dana. Služba je ignorisala i pitanje koliko će koštati izgradnja hidrocentrale i iz kojih sredstava će se finansirati.

Da je Elektroprivreda ispoštovala svoja ranija obećanja, hidrocentrala u Otilovićima trebalo je odavno da bude u funkciji. Predstavljajući projekat u julu 2011. Srđan Vujadinović iz direkcije za poslovni i tehnički razvoj EPCG kazao je da je planirano da izgradnja hidrocentrale počne 2012. a da dvije godine kasnije ona počne sa radom.

Izgradnja hidrocentrale na akumulaciji u Otilovićima trebao je da bude prvi projekat koji bi se realizovao u skladu sa Mehanizmom čistog razvoja u oblasti energetike u Crnoj Gori, čiji je cilj ne samo proizvodnja električne energije, već i poboljšanje stanja bezbjednosti i zaštite životne sredine.

Izgradnja hidrocentrale u Otilovićima trebao je da bude i prvi novi proizvodni objekat izgrađen u Crnoj Gori nakon što je 1982. godine izgrađena Termoelektrana Pljevlja.

Elektroprivreda je tender za izgradnju glavnog projekta i nabavku opreme za mini hidrocentrale u Otilovićima raspisivala i 2014. godine, ali on, kako su obrazlagali iz kompanije, nakon duge i složene tenderske procedure nije uspio i zvanično je obustavljen 2015.

Iz EPCG ranije je saopšteno da je projekat mini hidroelektrane u Otilovićima uključila u svoje poslovne planove za period od 2018. do 2022. godine, te da je usijed izmjena zakonske regulative, planirano inoviranje tehničke dokumentacije za izgradnju tog objekta u djelovima gdje je to neophodno. Iz kompanije su ranije tvrdili da će tender za izradu glavnog projekta, nabavku opreme i izgradnju mHE Otilovići biti objavljen u 2019. godini i da će kompletan proces, uključujući i izradu glavnog projekta, trajati oko tri godine.

HE bi koristila višak protočnih voda iz postojeće akumulacije Otilovići, tako da neće doći do promjene postojećeg režima korišćenja voda i proticaja nizvodno od brane.

Lučna betonska brana na rijeci Ćehotini u Otilovićima izgrađena je 1980. Visoka je 59 metara, dok je veličina akumulacije 18 miliona metara kubnih, od čega je 13 miliona metara kubnih upotrebne zapremine. Primarna svrha akumulacije je snabdijevanje vodom TE “Pljevlja” i gradskog vodovoda. Termoelektrana za svoje potrebe iz akumulacije uzima 320 litara u sekundi, a oko 210 litara u sekundi koristi se za vodosnabdijevanje građana Pljevalja.

Bonus video: