Sinjajevina se brani i sa svjetskih adresa

"Naše partnerske organizacije već su uvrstile Sinjajevinu na listu problematičnih područja u svijetu koje je neophodno zaštititi od nesavjesnog i nenamjenskog korištenja od strane države", dodaje se u saopštenju
2358 pregleda 0 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Igor Stojović, Igor Stojović
Sinjajevina, Foto: Igor Stojović, Igor Stojović

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu pokrenula je sajt/blog na engleskom jeziku, koji se nalazi na linku https://sinjajevina.org/., saopšteno je iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

"Cilj kreiranja sajta/bloga je interancionalizacija i međunarodna problematizacija namjere Ministarstva odbrane Crne Gore da na Sinjajevini uspostavi vojni poligon, čemu se protivi većina mještana tog kraja", navodi se u saopštenju.

"Naša organizacija je poslednjih mjeseci imala intezivnu komunikaciju sa kolegama iz Evrope i svijeta, koji su nas podržali u našoj borbi. Obzirom da je dostupnost informacija jedna od glavnh tekovina demokratije, naš blog/sajt će biti mjesto na kojem će svim zainteresovanima biti dostupne prave informacije o našem radu, ali i značaju Sinjajevine za Crnu Goru i Evropu", navodi se u saopštenju.

Kako navode, njihov cilj je "zdrava i očuvana Sinjajevina i ekološka Crna Gora".

"Budući da je naša država Crna Gora definisana kao demokratska, ekološka i država socijalne pravde smatramo da bi devastiranjem Sinjajevine bio prekršen Ustav i država bi se udaljila od standard Evropske unije i svog ekološkog principa na kojem počiva. Naš cilj je zdrava i očuvana Sinjajevina i ekološka Crna Gora", navodi se u saopštenju.

Kako navode u saopštenju, "transparentnost rada je nešto što je naš primarni cilj i osnovni postulat demokratije, te stoga želimo biti primjer otvorenog rada, za razliku od Ministarstva odbrane koje mjesecima odbija naše zahtjeve za Slobodan pristup informacijama i građanima ne daje ni minimum podata svojim namjerama i aktivnostima".

"Naše partnerske organizacije već su uvrstile Sinjajevinu na listu problematičnih područja u svijetu koje je neophodno zaštititi od nesavjesnog i nenamjenskog korištenja od strane države", dodaje se u saopštenju.

"U isto vrijeme naša organizacija i naši konsultanti imali su intezivne kontakte sa predstavnicima Evropskog parlament, Evropske komicije i UNESKO, odakle smo dobili ohrabrujuće signale za nastavak borbe", zaključuje se u saopštenju..

Linkovi objava:

https://www.iccaconsortium.org/index.php/2019/09/25/from-a-territory-of-life-to-a-territoiry-of-death-and-destruction-save-sinjajevina/

https://www.ejatlas.org/conflict/military-polygon-on-sinjajevina-montenegro

Bonus video: