Na lastovskom karnevalu spaljen Uvaženi investitor

„Optuženi je kriv što narod ćera na rabotu, a više imaju oni kojima se radno mjesto ne zna. Kiv je što sve vidi, slabo pamti, a odlično čuje. Kriv je što palme ne njišu grane i od surlaša ostale su neprebolne rane. Kriv je što nas glava boli od brige za aerodrom – eli ga dat, prodat ili nama ostat, ko će ga znat?"
9749 pregleda 4 komentar(a)
Detalj sa karnevala, Foto: Siniša Luković
Detalj sa karnevala, Foto: Siniša Luković

Mještani Donje Lastve kod Tivta kojima se pridružilo nekoliko stotina posjetilaca iz cijele Boke na tradicionalnom „Lastovskom karnevalu“ spalili su lutku koja je ove godine nosila ime Investitore Stimato (Uvaženi Investotor).

Detalj sa karnevala
Detalj sa karnevala(Foto: Siniša Luković)

Vesela povorka sa karnevalskom lutkom, Gradskom muzikom Tivat i Mjesnom muzikom Đenovoići, te stotinjak maštovitih maski, prošetala je ulicama tog tivatskog naselja do mjesne rive.

Detalj sa karnevala
Detalj sa karnevala(Foto: Siniša Luković)

Među maskama bilo je svega – od meduza, preko kokica, miševa koji kradu sir, porodice Kremenko sa njihovim prijateljima i ljubimcima, do neizbježnih i sada politički veoma aktuelnih štrumfova i zlog čarobnjaka Gargamela koj je „male plavo, bijelo crvene“ i juče gonio po lastovskoj rivi gdje je zaisjedao „Slavni sud komunitadu i lastovske od tmice i neviđelice“ i sudio Investitoreu Stimatu.

Detalj sa karnevala
Detalj sa karnevala(Foto: Siniša Luković)

„Optuženi je kriv što narod ćera na rabotu, a više imaju oni kojima se radno mjesto ne zna. Kiv je što sve vidi, slabo pamti, a odlično čuje. Što neđeljom ne možemo u butigu, pa se moramo posvetiti jedni drugima. Kriv je što palme ne njišu grane i od surlaša ostale su neprebolne rane. Kriv je što nas glava boli od brige za aerodrom – eli ga dat, prodat ili nama ostat, ko će ga znat ? Kriv je što nam stižu od kredita rate, ne otvara fabrike, ne podiže plate. Kriv je što ne znamo kojim se jezikom zbori, a kojim se jezikom piše i što niko nikoga ne poštuje više. Kriv je što virusi haraju i svi smo u strahu, pa pronažemu utjehu u bijelome prahu.“- nabrojao je tužilac grijehe karnevala Investitorea Stimata, na što je njegov branitelj uzvratio da riječ o gomili laži i da porota kriveći njegovog klijenta, „liječi svoje muke“.

Uvaženi Investitor i pored oga što su ga pratili bogati Arapi, osuđen je na smrt spaljivanjem, a prije nego što je izgorio na lomači na pristaništu pred crkvom Svetog Roka, advokat je pročitao testament i posljednje poruke ovogodišnjeg lastivskog karnevala Investotorea Stimata.

Svakome po zaslugama kako je ko radio u protekloj godini, Investotore je ostavio adekvatnu nagradu – Opština je tako dobila „semafor unutar glavne zgrade, jer prevelika gužva otežava saobraćaj u istoj“, Turistička organizacija „nove kataloge i plastično klizalište za Zimsku bajku“, Elektrodistribucija „uzemljenje za svjetlećega irvasa na Pine i vatrogasni aparat ako se i dalje budu užgavale trafostanice“, tivatski lovci „napomenu da i dalje plaćaju članarinu za posmatranje ptica“, a Morskome Dobru karneval nije ostavio ništa „jer su oni već sve ostavili nekome“.

Osvrćuči se na aktuelni veliki investocioni bum koji Opština Tivat pred lokalne izbore sprovodi, karneval Investitore Stimato je ocijenio da će „što se tiče projekta lungo mare, sve ostati na onu staru – adio, Mare“, te da će palac u Donjoj Lastvi „nakon restauracije sigurno biti i stariji i ljepši“, te da se „sa nestrpljenjem očekuje proljećna sjetva na prekopanim lastovskim zogovima“.

Detalj sa karnevala
Detalj sa karnevala(Foto: Siniša Luković)

„Krasni i prije svega falsi narode, mene ćete užgat u ovi čas, a prije bi bilo nekoga od vas. Mjesto da se grlite, vi se dijelite. A nema vam progresije bez koncesije. Još vam je lijepo bez recesije. Gledate me zbunjeno, ne znate na koju biste stranu. Glave vas bole od kružnih tokova i probijenih rokova. Preša vam je velika i čuje se vriska, ma se i meni beton stiska. Zavrnite rukave, nema od vas sreće!“, poručio je okupljenim građanima karneval lastovski Investitore Stimato.

Nakon spaljivanja karnevala, fešta se nastavila velikim maskenbalom u hotelu „Kamelija“.

Bonus video: