Za EXPO do 2,3 miliona, skoro 800.000 eura od donacija

Dubai je prvi grad na Bliskom istoku koji će biti domaćin svjetske izložbe
1450 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorski paviljon na predstojećem EXPO, Foto: Expo2020dubai.com
Crnogorski paviljon na predstojećem EXPO, Foto: Expo2020dubai.com

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) namjerava da utroši i do 2,3 miliona eura na adaptaciju prostora paviljona Crne Gore za potrebe predstavljanja na Svjetskoj izložbi “EXPO 2020 Dubai”.

Ova stavka se prvi put pominje u izmijenjenom godišnjem planu javnih nabavki MVP.

Prvobitnim planom resora na čijem je čelu Srđan Darmanović bilo je planirano da se na različite robe i usluge utroši do oko 460.000 eura, a odluka da se u njega uvrste i troškovi radova na paviljonu u Dubaiju dovela je do toga da je danas procijenjen na malo više od 2,7 miliona eura.

U dijelu plana koji se tiče izvora finansiranja paviljona, napominje se da će se, shodno zaključku Vlade, malo više od 1,5 miliona eura finansirati iz Budžeta Crne Gore, a ostatak - malo više od 780.000 eura - iz donacija.

U ovomjesečnoj Vladinoj Informaciji o finansiranju aktivnosti na pripremi učešća Crne Gore u Dubaiju, navodi se da su se, između ostalog, stekli uslovi za preuzimanje paviljona, što je prema pravilima organizatora omogućeno od 20. januara.

Kako se navodi na sajtu EXPO 2020, crnogorski paviljon predstavlja novu platformu za održivu i prosperitetnu budućnost.

“Paviljon Crne Gore ponudiće posjetiocima uvid u multivjersko kulturno nasljeđe države, njene nacionalne parkove, vodene resurse i raznovrsne ekosisteme, istovremeno slaveći je kao otvorenu i bezbjednu destinaciju za investiranje. Takođe će istaći bogatstvo crnogorskog biodiverziteta, njene inovativne napore da postigne ravnotežu između čovjeka i prirode, a i njenu strategiiju za brzi ekonomski razvoj kojom se želi očuvati životna sredina za buduće generacije”, navodi se u pojašnjenju domaćina.

Posjetioci se pozivaju da otkriju pet ključnih elemenata crnogorske prirode (more, planine, rijeke, jezera i biodiverzitet), da se prožive najznačajnije epizode iz njene hiljadugodišnje istorije, ali i da se uživa u njenom tradicionalnom gostoprimstvu.

Kako su ranije objavili mediji, glavni arhitekta paviljona Matija Vuković kazao je da će paviljon omogućiti posjetiocima “dubinski pogled na crnogorsku bogatu i raznovrsnu istoriju, predstavljajući šume, vodene resurse i različite ekosisteme, naglašavajući njenu otvorenost kao sigurne destinacije za turizam i investicije”.

EXPO će se održati u Dubaiju od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021.

Dubai je prvi grad na Bliskom istoku koji će biti domaćin EXPO.

Bonus video: