"POSTOJI POTREBA DA FILMSKOJ PUBLICI PRUŽIMO BOLJE USLOVE"

Bogdanović otvorio 3D bioskop: Mojkovac je jedan od centara razvoja kulture na sjeveru

Predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić je kazao da tradicija poštovanja filma u ovom gradu živi već 45 godina
1754 pregleda 7 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore
Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.02.2020. 12:22h

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas je u Mojkovcu otvorio modernizovani 3D bioskop, koji funkcioniše u okviru Centra za kulturu "Nenad Rakočević", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

U saopštenju se dodaje da je projekat tehničke modernizacije bioskopske sale obuhvatio i instaliranje 3D opreme, a Ministarstvo kulture realizovalo ga je u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP) i Opštinom Mojkovac.

"Ministarstvo je prepoznalo Mojkovac kao jedan od centara razvoja kulture na sjeveru naše države, što posebno važi kada je u pitanju kinematografija. Utemeljenje za tu orijentaciju nalazimo u tradiciji, u onome što, iz godine u godinu, živi upravo u ovoj sali, kao najdugovječniji filmski festival u našoj državi. Iz tog razloga, zaključili smo kako postoji potreba da filmskoj publici u Mojkovcu pružimo bolje uslove, a Centru za kulturu moderne sadržaje, kao podsticaj za još bolji rad", istakao je Bogdanović.

Iz Ministarstva kulture su kazali da je realizacijom ovog projekta Mojkovac pozicioniran kao centar sjevera države u oblasti bioskopske-prikazivačke djelatnosti, a Bogdanović je siguran da će ovo biti samo uvod u uspostavljanje čvršće saradnje sa regionalnim distributerima.

"Upravo to je najbolji način za valorizaciju tehničke modernizacije koju smo sproveli u proteklom periodu", naglasio je Bogdanović.

Dodao je i da će ovakvi projekti biti u fokusu rada Ministarstva kulture i u razdoblju koje slijedi, posebno kada je riječ o sjeveru države.

Predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić je kazao da tradicija poštovanja filma u ovom gradu živi već 45 godina.

"Savremena oprema koju danas dobijamo učiniće je mladom i modernom i predstavljaće novu epohu u njenom razvoju. Zato je današnje otvaranje modernog 3D bioskopa posebno značajno za Mojkovac, jer mi imamo posebnu obavezu da ovu bioskopsku salu držimo ne samo živom već i punom", kazao je Mišnić.

Iz Ministarstva kulture su kazali da je Mišnić posebno njima zahvalio zato što 3D tehnologija od danas postaje dio projekcija u ovoj sali i omogućava ljubiteljima velikog platna da opet s ponosom kažu da je Mojkovac bio i ostaće grad filma.

Direktorica mojkovačkog Centra za kulturu Ljiljana Jokić uručila je zahvalnice Ministarstvu kulture i UNDP.

"Ministarstvo kulture napravilo je iskorak podržavajući projekte "Razvoj kulture sjevera" i "Kreativna Crna Gora". Unapređenje bioskopa u Mojkovcu samo je jedan od projekata u strategiji razvijanja kreativnih industrija, kao mogućnosti da mnoge manifestacije, a u prvom redu Mojkovačka filmska jesen, postanu održive. Ministarstvo kulture prepoznalo je Mojkovac kao grad koji ima potencijal za razvijanje i popularizaciju filmske umjetnosti", kazala je Jokić.

Iz Ministarstva kulture su rekli da je u modernizovanoj bioskopskoj sali, za čuju opremu je izdvojeno oko 70.000 eura, prva projekcija upriličena za najmlađu publiku, pa su mojkovački mališani danas uživali gledajući animirani film "Frka" u 3D tehnologiji.

Preporučujemo za Vas