Opština Tivat pokrenula rekonstrukciju tri škole

Radi se o rekonstrukcijama objekata dvije područne škole OŠ „Drago Milović“ u naseljima Donja Lastva i u Gradiošnica, te rekonstrukciji zgrade OŠ „Branko Brinić“ i objekta predškolske ustanove u Radovićima
1117 pregleda 2 komentar(a)
Kompjuterska animacija budućeg izgleda škole u Donjoj Lastvi, Foto: Opština Tivat
Kompjuterska animacija budućeg izgleda škole u Donjoj Lastvi, Foto: Opština Tivat
Ažurirano: 25.02.2020. 14:54h

Opština Tivat pokrenula je postupak izrade glavnih projekata rekonstrukcije tri škole na teritoriji tog grada, za što je obezbijeđeno 79.000 eura.

Radi se o rekonstrukcijama objekata dvije područne škole OŠ „Drago Milović“ u naseljima Donja Lastva i u Gradiošnica, te rekonstrukciji zgrade OŠ „Branko Brinić“ i objekta predškolske ustanove u Radovićima.

Iz Opštine je juče saopšteno da je glavni projekat rekonstrukcije škole u Donjoj Lastvi završen, a lokalna uprava je pokrenula postupak izrade glavnih projekata rekonstrukcije i škole u Gradiošnici, te škole i vrtića u Radovićima.

„Kvalitet i profil obrazovanja danas su karika koja treba da korespondira sa potrebama grada i njegovog planskog razvoja. Podizanje nivoa obrazovanja je presudno kako bi nove generacije bile spremne za moderno poslovanje, a infrastruktura je prvi preduslov. Opština je odlučila da investira u izradu glavnih projekata i na taj način pokrene i olakša dalji proces koji će dovesti do rekonstrukcije školskih objekata“, izjavio je predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac (DPS).

On međutim, nije kazao kada se konačno može očekivati da država krene u dugo odlaganu, ali sve neophodniju rekonstrukciju, dogradnju i proširenje tivatskih škola koje međutim, nije uvršteno u kapitalni dio državnog budžeta za 2020. godinu, niti na spisak od dvadesetak prioritetnih projekata razvoja obrazovne infrastrukture u državi u koje će Ministarstvo prosvjete u narednih par godina, uložiti više od 40 miliona eura.

Projekat škole u Donjoj Lastvi koji je u međuvremenu i revidovan, koštao je 16.000 eura, a njegov autor je kompanija „Golden projekt“. Za izradu projekta rekonstrukcije škole u Gradiošnici, sklopljen je ugovor sa firmom „A12 projekat“ doo, vrijedan 18.000 eura. Rok za završetak posla je mjesec dana.

Postojeće stanje je 700 metara kvadratnih, a biće isprojektovano 1.100 metara kvadratnih bruto građevinske površine što je standard za 270 učenika.

Škola trenutno ima 140 đaka. Radi se projekat rekonstrukcije škole i vrtića u Radovićima. Posao je dobila firma „Urbi pro“ Podgorica, a vrijedan je 45.000 eura.

Bonus video: