Tvrde da znaju koliko para troše na sudove

U reagovanju se navodi da su svi pravosnažno izgubljeni sporovi evidentirani kod Sekretarijata za finansije
71 pregleda 0 komentar(a)
Glavni grad, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Glavni grad, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.02.2018. 15:58h

Glavni grad vodi računa o sudskim sporovima koje vodi i zna koliko je novca isplaćeno po pravosnažnim sudskim presudama, saopšteno je iz Direkcije za imovinu Glavnog grada.

Iz Direkcije za za imovinu reagovali su na jučerašnje saopštenje NVO „Institut alternativa“ u kojem navode da im, iz ovog organa gradske uprave, nisu dostavili informaciju o vrijednosti sporova u toku, kao i broj sudskih sporova koji se vode protiv Glavnog grada.

Iz "Instituta alternativa" ocijenili su da ovo znači da Glavni grad ne vodi evidenciju o sudskim sporovima.

"Glavni grad Podgorica i te kako vodi računa o sudskim sporovima koje vodi, i u svakom trenutku zna koliko je novca isplaćeno po pravosnažnim sudskim presudama, zbog toga su navodi “Instituta alternativa“, netačni, nestručni, proizvoljni, sa ciljem da se pod plaštom "istraživanja“, otkrije, navodno, loše postupanje Glavnog grada i Direkcije za imovinu u sporovima koje vodi“, ističu iz Direkcije.

Dodaju da se podaci o apsolutnoj zastari potraživanja u visini od pet miliona eura, navedeni u izvještaju o reviziji završnog računa iz 2015. godine, odnose na potraživanja koja su tužbama protiv Glavnog grada podnijeta, te da tužioci ne mogu uspjeti u sporu protiv Grada.

"Dakle, ne radi se o nikakvom propuštanju rokova i neulaganju pravnih ljekova, već Glavni grad nije vodio određene sporove zbog apsolutne zastare potraživanja tužioca. Potpuno je jasno da iznos od 5 miliona eura Grad nije isplatio, naprotiv, jer je po tim predmetima nastupila zastara potraživanja više tužioca, a ne zastara potraživanja Grada“, preciziraju iz Direkcije za imovinu.

Iz ovog organa lokalne samouprave navode da "Institut alternativa“ svojim zahtjevom za slobodan pristup informacijama nije tražio izvještaj o radu za svaku godinu, koji redovno sačinjavaju "već su tražili 10 drugih stavki, za koje je potrebno da nekoliko organa Glavnog grada sačinjava posebne informacije“.

"Institut alternativa je morao da zna da, prilikom tužbenog zahtjeva prema Glavnom gradu, tužilac sam odredi vrijednost spora, a da se u konačnom taj zahtjev ili odbije ili se presudi višestruko manji iznos od onoga koji je naveden u tužbi, iz toga je bespredmetno voditi evidenciju o željama tužilaca prema Glavnom gradu“, navode iz Direkcije.

U reagovanju, takođe ističu, da su svi pravosnažno izgubljeni sporovi evidentirani kod Sekretarijata za finansije.

"Pozivamo predstavnike 'Instituta alternativa' da posjete Direkciju za imovinu i Sektor za zaštitu imovinsko - pravnih interesa Glavnog grada i da na sve nedoumice i pitanja dobiju odgovore, a ne da sa netačnim informacijama izlaze u javnost“, zaključuju iz Direkcije.

Bonus video: