Ljekari nemaju prijave Q groznice

Bolest se prenosi preko vune, dlake, odjeće inficiranih ljudi. Uzročnike zaraze sadrži i nekuvano mlijeko inficiranih krava
0 komentar(a)
krave, Foto: Ivan Petrušić
krave, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 24.02.2018. 15:29h

Institutu za javno zdravlje od početka godine do juče nije prijavljeno obolijevanje od Q (kju) groznice kod ljudi, iako je ta bolest potvrđena kod životinja na četiri farme u Nikšiću.

“Uvidom u elektronsku bazu podataka o prijavljivanju zaraznih bolesti, koji pristižu od ljekara sa svih nivoa zdravstvene zaštite, utvrđeno je da u Crnoj Gori od 1. januara zaključno sa 23. februarom nije prijavljeno obolijevanje od kju groznice”, odgovorili su “Vijestima” iz Instituta. Kju groznica, pojašnjavaju u Institutu, je akutno bakterijsko oboljenje koje se kod ljudi manifestuje visokom temperaturom.

“Početak može da bude iznenadan, praćen drhtavicom, glavoboljom, slabošću, malaksalošću i teškim obilnim znojenjem. Postoje velike razlike u težini kliničke slike i trajanju oboljenja. Infekcija može da prođe i bez kliničkih manifestacija...”, rekli su iz Instituta.

Iako veterinari kažu da bolest prenose komarci, stručnjaci Instituta kažu da su prirodni rezervoari ovce, goveda, koze, mačke, psi, neke divlje životinje, ptice i krpelji. Dodaju da krpelji učestvuju u ciklusu prenošenja među glodarima, većim životinjama i pticama.

“Inficirane životinje, uključujući ovce i kućne mačke, obično su bez simptoma, ali masovno izlučuju uzročnike u toku porođaja”, saopštili su.

Iz Instituta su odgovorili da se oboljenje prenosi širenjem bakterija koje se nalaze u prašini, sa površina zagađenih placentnim tkivom, porođajnim tečnostima i izlučevinama inficiranih životinja. Kazali su da se bolest prenosi i direktnim kontaktom sa životinjama ili preko vune, dlake, ali i odjeće inficiranih ljudi.

“Nekuvano mlijeko inficiranih krava sadrži uzročnike i moglo bi biti odgovorno za neke slučajeve obolijevanja od kju groznice, ali to nije dovoljno dokumentovano”, rekli su iz Instituta.

“Vijesti” su juče objavile da je na četiri farme krava u Nikšiću otkrivena kju groznica i da su od bolesti uginula dva grla, dok je 20 eutanazirano.

Važna pasterizacija mlijeka, ograničiti pristup stoki

Iz Instituta za javno zdravlje su preporučili da se ograniči pristup kravama, ovcama i laboratorijama u kojima se nalaze potencijalno inficirane životinje.

"Pasterizacija kravljeg, kozjeg i ovčijeg mlijeka na 62,70 stepeni u trajanju od 30 minuta, ili na 71,60 stepeni u trajanju od 15 sekundi, ili kuvanje, inaktiviraju C. burnetii", kazali su. To znači da se pasterizacijom smanjuje sposobnost bakterije, koja je uzročnik kju groznice da izazove infekciju ili patogenu reakciju.

Iz Instituta su istakli da je potrebna edukacija stanovništva o izvorima infekcije i neophodnosti dezinfekcije i pravilnog uklanjanja placente ili tijela mrtvorođenih mladunčadi.

Bonus video: