osvanuo natpis koji poziva na nasilje

Na Tabiji u Sutomoru "Srbe na vrbe"; Ministarstvo: Autori oni koji su oslikali i trobojku

Iz Opštine Bar su saopštili da se radi o neprihvatljivoj poruci govora mržnje
25044 pregleda 231 komentar(a)
Uvredljivi natpis na zidinama, Foto: Čitalac Vijesti
Uvredljivi natpis na zidinama, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 25.02.2020. 21:57h

Na Tabiji u Sutomoru, kulturnoj baštini iz 19. vijeka koja je sanirana nakon što je na njoj prošle sedmice oslikana trobojka, osvanuo je uvredljivi natpis koji poziva na nasilje.

Na zidanama je ispisano "Srbe na vrbe", sudeći po fotografiji koju je "Vijestima" dostavio čitalac.

Ministarstvo kulture je osudilo, kako su kazali, novi slučaj vandalizma. Ipak, u tom Vladinom resoru smatraju da iza natpisa stoje isti oni koji su prošle sedmice na zidinama oslikali trobojku.

"Baš kao i prvog puta, kada je na Tabiji osvanulo obilježje aktuelnih protesta povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, rukopis je opet jasan i isti - pri čemu se autori nijesu potrudili ni da promijene lokaciju. Za razliku od ranijih manifestacija „bratoljublja“ - poput spaljivanja i cijepanja zastave Crne Gore - ovog puta, ipak, težnja je da se prikaže tobožnja ugroženost dijela stanovništva naše države. Da li ugroženih ima i da li su bilo čija prava narušena, najbolje govori puna sloboda izražavanja protesta na ulicama Crne Gore, koji traju duže od dva mjeseca. Iz tog razloga, na građane apelujemo da ne nasijedaju na provokacije, servirane sa iste adrese odakle i one o navodnom razbijanju protesta od strane vojske, zatvorenika i navijačkih grupa. Stručne službe i ovog će puta u najkraćem roku reagovati i ukloniti oštećenja na Tabiji", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Iz Opštine Bar su saopštili da se radi o neprihvatljivoj poruci govora mržnje.

"Zbog čega je tvrđava Tabija prepoznata kao lokacija za vandalizam ostaje nepoznato, međutim ponovo izražavamo najsnažniju osudu zbog skrnavljenja tvrđave koja je zakonom zaštićena i ispisivanja poruka koje narušavaju razumijevanje, međuvjerski i međunacionalni sklad, koji su trajne vrijednosti Bara i njegovih stanovnika", navodi se u saopštenju.

tabija
Iz Opštine poručili da se radi o neprihvatljivom govoru mržnje(Foto: bar.me)

Opština Bar će, kako su kazali, i ovog puta u najkraćem roku, u saradnji komunalnih službi i Centra za konzervaciju i arheologiju reagovati kako bi radili na hitnim mjerama sanacije i uklanjanja tragova boje, čime bi se zidine vratile u pređašnje stanje. 

"Time će službe grada i države pokazati odlučnost da istraju na putu zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa i biti dosljedne u sprovođenju svojih nadležnosti, uprkos kontinuiranom, nesavjesnom činjenju pojedinaca. Takođe, u saradnji sa Centrom bezbjednosti Bar, utvrdićemo da li postoji potreba za dodatnim angažovanjem službenika policije i Komunalne policije koji bi zaštitili Tabiju od nasrtaja neosviješćenih pojedinaca koji nanose štetu tvrđavi, gradu i cjelokupnom društvu. I za ovaj slučaj, podnijeta je krivična prijava protiv NN lica zbog krivičnog djela devastacije kulturnog dobra. Ovim putem apelujemo na sve da se suzdrže izražavanja na ovaj i slične načine", saopštili su iz Opštine Bar.

Iz Ministarstva su prije pet dana, 20. februara, osudili devastaciju Tabije, nakon što je na njoj oslikana trobojka.

ttt
Trobojka koja je osvanula na zidinama prošle sedmice(Foto: Ministarstvo kulture)

Trobojka je tada prekrila grafit zelene boje, na kojem je stajala oznaka - '19. što može značiti da je oslikan prošle godine. 

ttt
Izgled zidina prije iscrtavanja trobojke(Foto: Čitalac Vijesti)

Iz Ministarstva je ranije saopšteno da je zbog slikanja trobojke podnijeta krivična prijava protiv NN lica zbog krivičnog djela devastacije kulturnog dobra.