Konkurs za idejno rješenje prostora kasarne “Morača”

Ranijim planom na tom prostoru bilo predviđeno da se izgradi preko 100.000 kvadrata
3120 pregleda 3 komentar(a)
Mnogi se pobunili zbog plana: Kasarna “Morača”, Foto: Luka Zeković
Mnogi se pobunili zbog plana: Kasarna “Morača”, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) prostor nekadašnje kasarne ”Morača” i šire lokacije objekta “Beko”, pokušaće da uredi kroz raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje.

To je “Vijestima” saopšteno iz MORT-a. Iz tog resora su naveli da je cilj da se za lokacije obezbijede uslovi za realizaciju kroz raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje (prostor nekadašnje kasarne Morača, šire lokacije objekta “Beko”).

Prvobitnim planom za područje “Morače” 2018. godine, a koji je naručilo preduzeće “A Nekretnine”, slovenačke A banke, koja je vlasnik parcele od 19.967 metara kvadratnih u sjevernem dijelu nekadašnje kasarne, bilo je predviđeno da se uništi 75 odsto postojećeg zelenila, odnosno većina čempresa i drugog drveća starog i preko pedeset godina, a postojeći objekti da se sruše.

Pored toga, na tom prostoru je bilo predviđeno da se izgradi preko 100.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora.

Nacrt je bio na javnoj raspravi, a brojni građani, arhitekte, civilni sektor, odbornici opozicije u Skupštini Glavnog grada, zatražili su da se taj dokument povuče i da na tom prostoru se ne grade nove zgrade i sačuva vrijedno zelenilo.

15 zgrada ima na prostoru nekadašnje kasarne “Morača”. Planom, koji je bio na javnoj raspravi, bilo je predviđeno njihovo rušenje

Iz MORT-a su takođe kritikovali plan, navodeći da je loše urađen, a da ukoliko obrađivač ne prihvati i unese brojne primjedbe, da neće dobiti zeleno svjetlo.

Zamjerili su što se o zelenilu na tom prostoru nije vodilo računa.

Novim planom Republičkog zavoda za urbanizam bilo je predviđeno da bude izgrađena zgrada opere, a gradila bi se na sjevernom dijelu UP1, gdje je značajno manje postojeće vegetacije.

Međutim, ni taj plan nije zaživio, a i gradonačelnik Ivan Vuković, je izjavio da mu se ne dopada ideja o gradnji u Njegoševom parku, kao i da nije zadovoljan predloženim rješenjima za nekadašnji prostor Kasarne Morača.

On je istakao da ne zna koje je rješenje gore, odnosno da su loša oba i da razvoj Podgorice ne diktiraju i neće diktirati građevinske firme, kako su to tvrdili opozicioni odbornici u Skupštini Glavnog grada.

Bonus video: