Nikšić: Pravo na jednake mogućnosti lica sa invaliditetom

Kako je kazala direktorica UZPD-a, Miluša Cica Žugić, cilj projekta je poboljšanje informisanosti OSI u Nikšiću i Mojkovcu, kao i donosioca odluka o postojanju diskriminacije, načinima sprječavanja i borbe protiv nje
481 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Svetlana Mandić
Sa današnjeg sastanka, Foto: Svetlana Mandić

NVO Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) organizovalo je okrugli sto o diskriminaciji osoba sa invaliditetom (OSI). Okrugli sto organizovan je u saradnji sa Udruženjem hendikepiranih „Srce“ iz Mojkovca uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, a u okviru projekta „Pravo na jednake mogućnosti lica sa invaliditetom“.

Kako je kazala direktorica UZPD-a, Miluša Cica Žugić, cilj projekta je poboljšanje informisanosti OSI u Nikšiću i Mojkovcu, kao i donosioca odluka o postojanju diskriminacije, načinima sprječavanja i borbe protiv nje.

U sklopu projekta biće održana dva okrugla stola, po jedan u Nikšiću i u Mojkovcu, sprovedene artterapija i muzikoterapija, kao i informatičke radionice za OSI, urađena brošura o položaju osoba sa invaliditetom.

Prema riječima Miluše Žugić u okviru projekta biće radno angažovano sedam osoba, dok će najmanje šest žena sa invaliditetom biti informatički opismenjene, a 20 djece sa teškoćama i smetnjama u razvoju će putem artterapije i muzikoterapije i uz podršku defektologa i logopeda smanjiti svoje stereotipije, anksioznost i nesigurnost.

„Društvo još uvijek nema dovoljno razvijenu svijest o potencijalima i mogućnostima osoba sa invaliditetom, a zakonska regulativa je nepoznata kako njima, tako i široj javnosti. Trebalo bi obezbijediti ravnopravnost i inkluzijju OSI, a oblast zapošljavanja, obrazovanja, participacije u javnom, kulturnom i sportskom životu, dobar je pokretač promjena i instrument za razbijanje predrasuda, stereotipa i stigmatizacije u društvu“, istakla je Žugić..

Vrijednost projekta, koji traje osam mjeseci, je 16 hiljada eura

Bonus video: