Gradnja na Mavrijanu od značaja za državu

Mišljenjem Vlade firma “Strojservis-gradnja“ iz Bara dobila zeleno svjetlo da gradi turističko naselje na lokaciji Rt stari Ulcinj - Kruče
4187 pregleda 2 komentar(a)
Atraktivna lokacija u Ulcinju: Kruče, Foto: Samir Adrović
Atraktivna lokacija u Ulcinju: Kruče, Foto: Samir Adrović

Mišljenje Vlade da je izgradnja i propratna infrastruktura turističkog naselja kategorije pet zvjezdica na lokaciji Rt stari Ulcinj -Kruče, investitora DOO "Strojservis - gradnja" iz Bara od značaja je za razvoj države Crne Gore, omogućiće investitoru nastavak radova u tom tirističkom naselju.

Predlog za davanje mišljenja, Vladi je dostavilo Ministarstvo ekonomije uz prethodnu saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.

Vlasnik firme "Strojservis-gradnje" sada je Rajko Pižurica, a u toj firmi ranije je bio Artem Argirov. Ta kompanija, kako saznaju "Vijesti" planira gradnju kondo-hotela sa depadansima, u neposrednoj blizini planiranog megaprojekta "Mavrijan Luxury Resorts" investitora iz Katara i Egipta, vrijednog između 600 i milijardu eura, na površini od oko 63 hektara, a kojim je planirana gradnja marine, tri luksuzna hotela i 105 vila, koji bi ukupno imali oko 5.000 kreveta.

Pozitivnim mišljenjem Vlade, "Strojservis-gradnja" je stekla saglasnost da o svom trošku izgradi infrastrukturu potrebnu za priključenje objekta na elektroenergetski sistem i preda je nadležnom operateru sistema, u skladu sa Zakonom o energetici.

„Prema podacima sa kojima raspolažemo, a po navodima investitora, buduće turističko naselje kategorije 5 zvjezdica Rt stari Ulcinj - Kruče, u svom kompleksu, imaće tri turističke vile visoke kategorije 5 zvjezdica, depandans hotela 5 zvjezdica i kondo-hotel 5 zvjezdica“, pisalo je u predlogu koji je dobio zeleno svjetlo Vlade.

U okviru turističkog naselja, dalje se navodi u predlogu, potrebno je izgraditi dvije trafo-stanice DTS 10/0,4 kV snage 1x1000 kVA sa priključnim 10kV kablovima. Trafo-stanice bi se prključile u vodnu 10kV ćeliju u ZTS-O 10/0,4 kV „PS Belveder“ i vodnu 10kV ćeliju u MBTS 10/0,4 kV „Kruče Uvala“ što će predstavljati rezervno napajanje.

Crnogorski elektrodistributivni sistem potvrdio je krajem januara navode da izgradnja predmetne infrastukture nije predviđena investicionim planom, te dao saglasnost da investitor izgradi potrebnu infrastukturu o svom trošku u skladu sa Zakonom o energetici. Takođe, Ministarstvo održivog razvoja i turizma sredinom januara, iznijelo je mišljenje da je realizacija ovog projekta od značaja za državu, uzimajući u obzir da područje opštine Ulcinj ima izrazit ali još uvijek nedovoljno valorizovan turistički potencijal i ocijenilo da je potrebno podržati napore investitora koji je iskazao interes za izgradnju hotelskog objekta visoke kategorije od pet zvjezdica.

Zeleno svjetlo i Čelebiću za Čanj

Vlada je pozitivno mišjenje dala i na predlog Ministarstva ekonomije za izgradnju turističkog kompleksa od pet zvjezdica u Čanju kod Bara, investitora firme „Čanj investment“. Vlasnik „Čanj Investmenta“ je firma „Čelebić“, poznatog biznismena Tomislava Čelebića.

Prema navodima investitora, budući turistički kompleks kategorije 5 zvjezdica u Baru, u svom sadržaju, imaće hotel sa 5 zvjezdica, sportske terene, bazene, depandanse sa apartmanima sa 5 zvjezdica. Takođe, navodi se u predlogu, planirani su smještajni kapaciteti okvirno 219 soba i 264 luksuzno opremljenih apartmana. U okviru turističkog kompleksa, zbog toga, potrebno je izgraditi trafo-stanicu NDTS 10/0,4 kV snage 1x1000 kVA sa priključnim 10kV kablovima.

Bonus video: