Perović: Ne plašimo se da vojsku izvedu na ulice, vojnici će biti naši najbolji šetači

"Značajna nam je podrška koja dolazi iz Srbije i Republike Srpske. Naravno, nije poželjna u nekom zaštitničkom smislu, jer takvi tonovi nam ne pomažu zbog vlasti koja jedva čeka takve momente"
27133 pregleda 689 komentar(a)
Perović, Foto: Screenshot/RTRS
Perović, Foto: Screenshot/RTRS

Ne plašimo se ni da vojsku izvedu na ulice. Izveli su pola Crne Gore na ulice, i vojnici će biti naši najbolji šetači, poručio je aktuelnoj vlasti Crne Gore Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, gostujući u emisiji Pečat na Radio televiziji Republike Srpske (RTRS).

"Značajna nam je podrška koja dolazi iz Srbije i Republike Srpske. Naravno, nije poželjna u nekom zaštitničkom smislu, jer takvi tonovi nam ne pomažu zbog vlasti koja jedva čeka takve momente. Vlast u Crnoj Gori ne želi da imenuje litije pravim imenom, a to je skup građana Crne Gore koji su nezadovoljni donesenim zakonom (Zakon o slobodi vjeroispovijesti). Baš zato smo u nezgodonoj poziciji da svaka prejaka podrška iz Srbije i Republike Srpske, Đukanovićevoj vlasti dobro dođe za zamjenu teza", istakao je Perović.

RTRS navodi da se u posljednje vrijeme iz Poreske Uprave Crne Gore spominju basnoslovni navodni dugovi Srpske pravoslavne crkve (SPC) prema državi, što rektor Cetinjske bogoslovije demanatuje.

"SPC i njene jedinice ni manje niti više nego druga pravna lica u Crnoj Gori duguju ili ne duguju državi. Veoma nekorektno je od vlasti izvlačiti u ovom trentku tako nešto. Znam da je iznos koji se pominje u javnosti nebulozan. Poreska uprava Crne Gore treba da bude u službi svih njenih građana, a ne dnevne politike", rekao je Perović.

RTRS navodi da zvanična vlast Crne Gore uporno pokušava smanjiti broj vjernika na litija i molebanima, a predsjednik Milo Đukanović ističe da je polovina onih koji su tamo, djeca.

"U današnjem svijetu tehnologije, dronova, mobilnih telefina, veoma je lako izbrojati ljude, a oni to neće! Evo vam primjera. Najveći politički skupovi u Crnoj Gori privlačili su između 10.000 i 20.000 građana, dok danas u Podgorici imate na najmanje posjećenoj litiji 35.000 stanovnika. Ako tome dodate litije u Baru, Nikšiću, Budvim Bijelom Polju, Kolašinu, Mojkovcu...dolazite do narealnih brojki za Crnu Goru", poručio je Perović.

RTRS navodi i kako Đukanović često ističe da Crna Gora nije srpska država, a Perović ima jasan odgovor za njega.

"Ko njega pita je li Crna Gora srpska. Na posljednjem popisu imate trećinu građana koji su se izjasnila da su Srbi, polovinu koja piše srpskim jezikom, i još polovinu koja njeguje na neki način i čuva vezu sa srpskim identitetom. On kao predsjednik trebalo bi u najmanju ruku da ćuti o tome", kazao jerektor Cetinjske bogoslovije.

RTRS navodi i da je Perović bio i akter sastanka sa Vladom Crne Gore, sa kojeg je došlo saopštenje u kojem je svaka strana zadržala svoje početne pozicije.

"Naš pravni tim uspio je ministrima i premijeru Dušku Markoviću potpuno da razobliči svaku spornu tačku, koje su diskriminatorske i antiustavne, a njih nije malo. Čak i oni koji su imali zadatak da nas poremete poslije petočasovne pravne bitke ostali su bez argumenata. Onda vam je sve jasno", zaključio je Perović.

Bonus video: