ONUFRIJE PREDVODIO LITIJU U PODGORICI

"Volimo svoju zemlju i ne damo svetinje"

"I oni koji nisu na litijama su naša braća", kazao je sveštenik Predrag Šćepanović
166094 pregleda 2805 komentar(a)
Podgorica danas, Foto: MCP
Podgorica danas, Foto: MCP
Ažurirano: 29.02.2020. 20:24h

Više desetina hiljada ljudi se okupilo na litiji u Podgorici sa koje je ponovljen zahtjev da se povuče Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Litiju je predvodio mitropolit iz Kijeva Onufrije, a nakon liturgije u Hramu Hristovog vaskrsenja, okupljeni su se uputili u šetnju, a potom razdvojili u dvije kolone.

Manja kolona predvođena sveštenstvom, među kojima je bio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je pošla ka, kako su rekli, Nemanjinoj obali, a ostatak kolone je prošao kroz centar grada i vratio se ispred Hrama.

Sveštenik Predrag Šćepanović rekao je ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja nakon završetka litije da je na litiji učestvovalo minimum 100.000 ljudi. Mediji bliski crnogorskim vlastima su objavili da je bilo manje od 30 hiljada, pozivajući se na nezvanične izvore iz policije, a napomenuli su i da je više hiljada došlo iz drugih gradova Crne Gore.

Šćepanović se zahvalio policiji što im je omogućila da litija prođe bez problema.

"Mi volimo svoju zemlju, pravoslavlje i ne damo svetinje. I oni koji nisu na litijama su naša braća", kazao je Šćepanović.

On je kazao da sjutra u Podgorici neće biti litije protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Ne ratuje Sveti Sava danas ni sa kim. Narodi i države, zakoni i ustavi ratuju. Istorija je pokazala da čak i privremena ratovanja protiv svetosavskog, nijedna država nije izdržala", rekao je sveštenik Darko Đogo ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja nakon završetka litije.

"Tužna i nesrećna braća naša nikako da pojme da se svetinje ne posjeduju, već Bog posjeduje sve ljude", dodao je Đogo.

Prije početka litije, Amfilohije je rekao da zahtijevaju od premijera i predsjednika Crne Gore da povuku "bezbožni, anticrnogorski, antievropski, antisrpski i antivaseljenski zakon (Zakon o slobodi vjeroispovijesti), radi njihovh obraza."

"I da pobijedi bratska ljubav. Nadamo se da će povući zakon, ako žele da sačuvaju obraz. Ako hoće da izgube obraz i dušu i budu najsramnija grupa koja je vladala Crnom Gorom, onda mogu i tako", poručio je Amfilohije.

Onufrije je čestitao "značajan jubilej, 800 godina od rukopoloženja Svetog Save za episkopa srpskog".

"Crna Gora je veoma interesantna, poznata po živopisnoj prirodi, arhitekturi iz različitih perioda i lijepim, hrabrim i dobrim ljudima. O ljepotama Crne Gore pisali su mnogi pisci i pjesnici, kao i o njenom silnom narodu koji je oduvijek čuvao pravoslavnu vjeru. U Crnoj Gori je mnogo svetinja i drevnih hramova", istakao je Onufrije.

On je dodao da u Crnoj Gori mnogo stoljeća duhovnu i spasiteljsku misiju nosi Mitropolija crnogorsko primorska (MCP).

"Koja je pokazala svijetu velike svetitelje - Svetog Vasilija, Svetog Petar i druge. Posebno mjesto među njima zauzima Sveti Simeon Mirotočivi. Narod Crne Gore je od Svetog Simeona naslijedio odanost pravoslavnoj vjeri", poručio je Onufrije.

Litija je u jednom trenutku zastala na mostu Blaža Jovanovića i aplauzom pozdravila grupu koja je na Visećem mostu raširila crnogorsku i rusku trobojku i transparent na kom na ruskom jeziku piše "S nama je Bog".

Trobojka i transparent na kom na ruskom jeziku piše "S nama je Bog"
Trobojke i transparent na kom na ruskom jeziku piše "S nama je Bog"(Foto: Vijesti online)

Na zgradama na bulevaru istaknuto je nekoliko državnih zastava, građani su aplaudirali.

Svetkovina je počela arhijerejskom liturgijom u sabornom Hramu Vaskrsenja Hristovog, koju je služio Onufrije.

Kako je saopšteno, saslužuvovali su mu 15 arhijereja Srpske i Ukrajinske pravoslavne crkve.

Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja
Detalj ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja(Foto: Vijesti online)

Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja se prethodno okupio veliki broj ljudi.

Okupljeni su mahali crkvenim zastavama (zastave SPC, Lavarum, zastave pravoslavnih svetaca), trobojkama sa crnogorskim grbom, krstaš barjacima, a razvijene su i zastava Vizantije, crvena zastava Crne Gore sa bijelim dvoglavim orlom, zastava sa likom Janka Vukotića, Petra II Petrovića Njegoša...

Kako je saopšteno iz MCP, Onufrije povodom slave MCP učestvuje u proslavi praznika Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici.

MCP je saopštila da je trodnevna posjeta Onufrija "podrška i borbi za odbranu svetinja u Crnoj Gori".

Ambasada Ukrajine u Podgorici saopštila je ranije da mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, vladika Onufrije ne predstavlja autokjefalnu Ukrajinskun pravoslavnu crkvu.

Galerija