"Netačna je tvrdnja Amfilohija da je Vlada povukla tzv. zakon o majkama, sprovela je Odluku Ustavnog suda"

"Povodom izjave mitropolita Amfilohija "da postoji mogućnost da crnogorska vlast povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao što je povukla Zakon o majkama", podsjećamo mitropolita da Vlada ni tada nije imala takvu mogućnost, kao što je nema ni danas, i nije povukla takozvani zakon o majkama, saopšteno je iz Vlade Crne Gore
15428 pregleda 43 komentar(a)
Premijer Duško Marković i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Vlada Crne Gore
Premijer Duško Marković i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.02.2020. 09:22h

Netačna je tvrdnja mitropolita Amfilohija da je Vlada povukla tzv. zakon o majkama, Vlada je sprovela Odluku Ustavnog suda, saopšteno je danas iz Vlade Crne Gore.

"Zabrinjava me to što je Vlada Crne Gore povukla zakon za majke, a nijesu smjeli. Mada to znači da mogu da povuku zakone, a Zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji treba da povuku i promjene ne žele, već ga se drže kao pijan plota", rekao je Amfilohije na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

"Povodom izjave mitropolita Amfilohija "da postoji mogućnost da crnogorska vlast povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao što je povukla Zakon o majkama", podsjećamo mitropolita da Vlada ni tada nije imala takvu mogućnost, kao što je nema ni danas, i nije povukla takozvani zakon o majkama, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je odlučujući o ustavnosti tog pravnog propisa, koji se zove Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Ustavni sud Crne Gore je, kao jedini autoritet koji odlučuje o saglasnosti zakona sa Ustavom, ocijenio da su pojedine njegove odredbe diskriminatorne, i da nijesu u saglasnosti sa Ustavom. Vlada je u zakonskoj proceduri sprovela Odluku Ustavnog suda.

"Baš kao što je pokrenuta inicijativa za ocjenu zakona u tom slučaju, i Mitropolija danas ima mogućnost da podnese inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, što je premijer Marković predložio mitropolitu Amfilohiju.Vlada će svaku odluku Ustavnog suda sprovesti, kao i svaki put do sada", kazali su iz Vlade.

Bonus video: