NADLEŽNI ORGANI PRIPREMILI DOKUMENTACIJU

Sanacija vodovoda u Kolašinu prije ljeta

Postojeće vodoizvoriše u Rijeci Mušovića je još od prije Drugog svjetskog rata, dok je novi vodovod napravljen osamdesetih godina prošlog vijeka
1159 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, centar, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, centar, Foto: Dragana Šćepanović

Sanacija vodoizvorišta kolašinskog vodovoda u Rijeci Mušovića trebalo bi da bude završena prije posljednjeg kvartala ove godine.

Kako je „Vijestima“ kazao direktor DOO Vodovod i kanalizacija Momčilo Bulatović, uskoro bi trebalo da bude raspisan i tender za izvođenje radova, a novac za taj posao obezbijeđen je iz IPA fondova.

“Nadležni organi Opštine pripremili su dokumentaciju za sanaciju postojećeg i izradu novih vodoizvorišta, sanaciju kompletnog prostora hlorinatorske stanice, nabavku opreme, savremeniju fizičku zaštitu vodoizvorišta... Za to je iz evropskih fondova za prekograničnu saradnju obezbijeđeno 250.000 eura“, rekao je Bulatović. On podsjeća da je postojeće vodoizvoriše u Rijeci Mušovića još od prije Drugog svetskog rata, kada je građen stari vodovod, dok je novi napravljen osamdesetih godina prošlog vijeka.

Bulatović je ranije “Vijestima“ kazao da je trenutno stanje na vodoizvorišetu zabrinjavajuće, kaptaže izvora su neobezbijeđene, a izvorište neograđeno i neosvijetljeno. Veliki količina vode na samom izvora otiče u Kolašinsku rijeku. Pored toga, objasnio je tada direktor Vodovoda i kanalizacije, oko 30 odsto vode se gubi zbog oštećenja na glavnim vodovima starog i novog vodovoda i sekundarne mreže.

Komisija koju je 2018. godine formiralo preduzeće Vodovod i kanalizacija utvrdila je, između ostalog, da su vodoizvorište i hlorinatorska stanica u vrlo lošem stanju. Pred Opštinom i državom je i rješenje zamjene nekvalitenog materijala, ugrađenog u “novi” vodovod. Cijevi tog vodovoda, kako je od ranije poznato, od azbesta su, pa to, kako su ranije kazali u Vodovodu i kanalizaciji, Kolašincima ne garantuje ni uredno vodosnabdijevanje, ni zdravlje.

Preporučujemo za Vas