Anketa Radio Tivta: Preko 96 odsto nezadovoljnih Zakonom o slobodi vjeroispovijesti

Direktor Radio Tivta povodom rezultata ankete konstatovao da su pokazali "značajan uticaj i autoritet Mitropolije crnogorsko primorske..."
4934 pregleda 15 komentar(a)
Sa jedne od litija u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa jedne od litija u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Lokalni radio u Tivtu sproveo je online anketu o Zakono o slobodi vjeroispovjersti, a koja je potukla sve dosadašnje rekorde po broju učesnika.

Pitanje "Da li ste zadovoljni novim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti", na koje se odgovaralo tokom prošle sedmice, izazvalo je interesovanje 32.223 građana.

Od tog broja njih 96,21 odsto glasalo je negativno, izrazivši nezadovoljstvo zakonom koji od kraja prošle godine kada je usvojen u Skupštini, oštro dijeli Crnu Goru i pored ostaloga, izaziva i redovne protestne litije Mitropolije crnogorsko-primorske.

anketa Radio Tivat
Rezultati ankete(Foto: screenshot Radio Tivat)

U anketi Radio Tivta 31.001 građanin izjasnio se da je nezadovoljan Zakonom o slobodi vjerospovjesti, dok je 1.222 građanina iskazala zadovoljstvo tim propisom.

U komentaru povodom rezutata ankete, direktor Radio Tivta Dragan Popadić je pored ostaloga, konstatovao da su oni pokazali "značajan uticaj i autoritet Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve jer vjernici koji su spremni da protestuju protiv Zakona i šetnjom, nisu lijeni da protivljenje zakonu iskažu jednim klikom kompjuterskog miša".

"Drugo anketa je pokazala zavidnu organizovanost vjernika, kao i njihovo nesumnjivo umijeće u korišćenju savremenih komunikacionih sistema. Jer broj anketiranih više nego duplo premašuje broj ukupnih stanovnika Tivta. Treće, pokazala je stepen demokratije u ovoj Crnoj Gori, koja ima snage da "istrpi" i različito mišljenje. Sazrijevamo svi polako. I navikavamo se na drugačije poglede o bitnim pitanjima. Pokazala je i inertnost onih koji su zadovoljni Zakonom o slobodi vjeroispovjesti. A nisu glasali u anketi. Oni znaju zašto", prokomentarisao je Popadić dodajući da je anketa pokazala "da treba poštovati i analizirati njene rezultate".

"Kao i Zakon. Jer demokratija nije švedski sto da uzimate samo ono što vam se sviđa", poručio je Popadić napominjući da se "država Crna Gora voli i brani na različite načine".

"Ja tvrdim i organizovanjem ovakve ankete", zaključio je Popadić.

Bonus video: