Potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti rijetkih bolesti

“Savjet će morati odigrati veliku ulogu kao kanal kroz koji prolazi glas organizovanog civilnog društva pacijenata sa rijetkim bolestima u Crnoj Gori prema institucijama sistema što omogućava veću koordinaciju sa zainteresiranim stranama na lokalnom i nacionalnom nivou”, navodi se u saopštenju
574 pregleda 0 komentar(a)
Mirjana Popović i Nataša Bulatović
Mirjana Popović i Nataša Bulatović

Nacionalna organizacija za rijetke bolesti (NORBCG) potpisala je sa Resursnim centrom za djecu i mlade Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti tih bolesti, u cilju unaprjeđenja međusobne saradnje i afirmacije inkluzije oboljelih u otvoreno i demokratsko društvo.

Iz NORBCG-a je saopšteno da će zbog uspostavljanja odgovarajućeg insitucionalnog okvira za ostvarivanje i razvoj saradnje sa nevladinim organizacijama (NVO), osnovati Savjet za saradnju sa nevladinim organizacijama pacijenata sa rijetkim bolestima.

“Savjet će morati odigrati veliku ulogu kao kanal kroz koji prolazi glas organizovanog civilnog društva pacijenata sa rijetkim bolestima u Crnoj Gori prema institucijama sistema što omogućava veću koordinaciju sa zainteresiranim stranama na lokalnom i nacionalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

U Resursnom centru Podgorica, radi će na podsticanju intenzitet društvene umreženosti doprinoseći da stepen saradnje između udruženja osoba sa rijetkim bolestima koja djeluju u Crnoj Gori i drugih socijalnih aktera na zadovoljavajućem nivou.

U tom centru akcenat će biti na razvijanju partnerskih odnosa sa izabranim predstavnicima.

“Na taj način vodiće se računa o komplementarnosti programa, projekata i aktivnosti u oblastima saradnje sa lokalnom zajednicom, kao i o stručnosti i profesionalnom kredibilitetu organizacija i pojedinaca”, kaže se u saopštenju.

Saradnja između NORBCG-a i Resurnog centra odvijaće se kroz organizaciju i učešće u obukama, seminarima, radionicama, konferencijama, sastancima, stručnim skupovima savjetovanjima, sajmovima, kao i drugim specijalističkim modulima obučavanja i edukacije u oblasti rijetkih bolesti.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovale su direktorica Resursnog centra za djecu i mlade, Mirjana Popović i direktorica NORBCG-a, Nataša Bulatović.

Bonus video: