Crna Gora čeka prvi slučaj koronavirusa

Povećava se broj evropskih zemalja u kojima je došlo do uvoza virusa iz Italije
21047 pregleda 55 komentar(a)
Sjednica Nacionalnog koordinacionog tima, Foto: Bojana Ćupić
Sjednica Nacionalnog koordinacionog tima, Foto: Bojana Ćupić
Ažurirano: 03.03.2020. 16:02h

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije koronavirusom od juče je visok.

To je saopštio ministar zdravlja Kenan Hrapović i poručio da nema razloga za paniku i da su sve aktivnosti države usmjerene na pravovremen odgovor na epidemiološku situaciju sa kojom se suočava planeta.

Preporuke građanima, tvrde nadležni, i dalje su iste, a ranije je saopšteno da treba izbjegavati putovanja u područja koja su pogođena novim koronavirusom.

Hrapović je rekao da je vjerovatnoća nastanka klastera, odnosno grupisanja obolijevanja od koronavirusa u državama Evrope, poput Italije, visoka. Pojasnio je da je se virus, nakon uvoza iz pogođenog područja, veoma lako i brzo širi u lokalnoj populaciji.

Hrapović je kazao da je povećan broj država i teritorija u Evropi koje prijavljuju obolijevanje, a posebno iz neposrednog okruženja - Hrvatska i Sjeverna Makedonija.

„Široko je uspostavljeno lokalno prenošenje virusa u Italiji sa kojom Crna Gora ima kulturnu i saobraćajnu povezanost, kao i broj pogođenih pokrajina i oblasti koji i dalje raste, što implicira visoku izvjesnost da će se dalje lokalno širenje infekcije u Italiji nastaviti, uprkos intenzivnim i vanrednim mjerama prevencije i suzbijanja“, kazao je Hrapović.

Rekao je da je povećan i broj država i teritorija u svijetu u kojima je došlo do izvoza virusa iz Italije, kao što su Švedska, Švajcarska, Norveška, Finska, Austrija, Rumunija, Nigerija.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da trenutno u Evropi 30 zemalja registruje obolijevanje od novog koronavirusa i da može da se očekuje da u narednom periodu prvi slučaj bude zabilježen i u Crnoj Gori.

„Treba napomenuti da takva situacija nije neočekivana, to je nešto za šta se mi spremamo već sedmicama, tako da su svi planovi postupanja za tu situaciju razrađeni, testirani i u gotovo apsolutnoj mjeri funkcionalni“, istakao je Begić.

Begić je rekao da se u Evropi najveći nivo obolijevanja trenutno bilježi u Njemačkoj, Španiji, drugim državama Evropske unije.

Podsjetio je da je za 24 sata u Italiji zabilježeno 566 novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, što ukazuje na to da je došlo do intenziviranja lokalne transmisije.

To, kako je objasnio, direktno implicira da je rizik za izvoz virusa sa teritorije Italije u okolne zemlje visok.

„Ne samo to, zabilježeni su slučajevi i izvoza virusa u neke udaljenije zemlje u Africi, prije svega u Nigeriji, Egiptu i Alžiru, direktno povezani sa žarištem u Italiji“, dodao je Begić.

Aviokompanije ne naplaćuju penale

Letovi iz Crne Gore prema sjeveru Italije, odnosno ka Milanu i Bolonji privremeno su obustavljeni od subote zbog sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban apelovala je na putnike koji dolaze iz Milana, konekcijama preko Rima, Budimpešte ili Tirane, da se obavezno jave graničnoj policiji ili sanitarnoj inspekciji da ih stavi pod zdravstveni nadzor.

Iz kompanije “Montenegro erlajns” (MA) juče su “Vijestima” odgovorili da nemaju direktne letove ka destinacijama i regijama koje važe za zvanično ugrožene ili su prepoznate kao područja sa masovnim obolijevanjem, tako da se saobraćaj nacionalne aviokompanije obavlja redovno i u skladu sa aktuelnim redom letjenja.

“MA je prethodne sedmice donio odluku da ne naplaćuje penale za promjene i refundira sve karte putnicima koji preko naših direktnih destinacija, na primjer Rima, a posredstvom kod-šer partnera (Al Italia) nastavljaju putovanje ka područjima koja su ugrožena na sjeveru Italije. Ovo se, takođe, odnosi i na letove kod-šer partnera Air Serbia preko Beograda za Milano”, odgovorili su iz MA.

Iz crnogorske nacionalne aviokompanije rekli su da intenzivno prate situaciju koja se tiče novog koronavirusa i implementiraju sve preporuke relevantnih institucija:

“Kompanija, takođe, preduzima sve neophodne mjere predostrožnosti i pridržava se svih procedura koje su predviđene u ovakvim slučajevima, tako da putnici nemaju nikakvih razloga za brigu. Kao i uvijek, bezbjednost naših putnika i članova posade je na prvom mjestu”.

Iz kompanije “Air Serbia” saopšteno je da putnici koji imaju kartu za bilo koju destinaciju izdatu 27. februara ili ranije, sa vremenom putovanja od 28. februara do 31. marta, a koji moraju da otkažu let usljed situacije uzrokovane koronavirusom, mogu da promijene datum putovanja ili destinaciju, bez plaćanja penala za promjenu.

Kompanija “Wizz Air” saopštila je za vikend da su letovi iz Podgorice ka Milanu obustavljeni do 2. aprila i da će svi oni koji su rezervisali letove u tom periodu biti automatski obaviješteni i u najbržem roku će im biti omogućena alternativna ruta.

“Putnici koji su svoje avio-karte rezervisali direktno na sajtu wizzair.com ili preko aplikacije avio-kompanije će dobiti obavještenje putem e-maila, u kom će biti ponuđena besplatna rezervacija, vraćanje cjelokupnog novčanog iznosa ili kredit kod ove aviokompanije za buduće letove u iznosu od 120 odsto od vrijednosti kupljene karte”, kazali su iz kompanije “Wizz Air”.

Putnici da se obrate aviokompanijama kod kojih su kupili kartu

“Kada uslijed objektivnih okolnosti, kao što je prevencija od širenja koronavirusa, dođe do otkazivanja letova, putnik treba da se obrati aviokompaniji kod koje je kupio kartu. Avioprevoznik sa kojim putnik leti je nadležan za ovo pitanje”, odgovorili su iz Aeodroma Crne Gore.

Kazali su da bi aviokompanije trebalo da u skladu sa važećom regulativom i uslovima prevoza koji su sastavni dio putničke karte - ili refundiraju ili preusmjere let putnika ka krajnjoj destinaciji.

Iz Aeodroma su pojasnili da aviokompanije imaju različite politike kada je u pitanju izvršenje obaveza prema putnicima.

“Upućujemo putnike da sve potrebne informacije potraže kod avioprevoznika od kojih su kupili kartu, u vidu direktnog pisanog zahtieva putem instrukcija izloženih na internet strani aviokompanije.”

Bonus video: