PREDSJEDNICA VRHOVNOG SUDA U POSJETI FORENZIČKOM CENTRU

Medenica: Saradnja sudija i forenzičara presudna za sudske postupke

Razgovarano je o saradnji između sudova i Forenzičkog centra, a posebno je akcentovana uloga forenzičara u sudskim postupcima, pa je tokom posjete organizovan obilazak prostorija forenzičkih grupa za DNK analizu, daktiloskopiju, analizu GSR čestica i hemiju
2211 pregleda 0 komentar(a)
Medenica u posjeti Forenzičkom centru u Danilovgradu, Foto: Vrhovni sud
Medenica u posjeti Forenzičkom centru u Danilovgradu, Foto: Vrhovni sud

Forenzički centar je najznačajnija karika u rješavanju sudskih postupaka pa je neophodno raditi na obuci sudija, kako bi u potpunosti mogle da razumiju nalaze i mišljenja vještaka – forenzičara, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, tokom posjete Forenzičkom centru u Danilovgradu.

Načelnik Forenzičkog centra Aleksandar Ivanović, naglasio je da je ova ustanova opremljena u skladu sa svjetskim standardima.

U delegaciji sudstva koja je posjetila Centar u Danilovgradu bile su i sudije Vrhovnog i Apelacionog suda, kao i predsjednici viših sudova.

Razgovarano je o saradnji između sudova i Forenzičkog centra, a posebno je akcentovana uloga forenzičara u sudskim postupcima, pa je tokom posjete organizovan obilazak prostorija forenzičkih grupa za DNK analizu, daktiloskopiju, analizu GSR čestica i hemiju.

Medenica je ocijenila da je tehnološki napredak Forenzičkog centra konstantan od njegovog osnivanja 2008. godine, i najavila da će se obuka sudija obavljati u okviru programa Centra za obuku u sudsvu i državnom tužilaštvu.