Nikšić: Klizište ugrozilo kuću Vojislavke Ivanović

„Oko 13 časova sam osjetila da se pokrenulo zemljište. Unuci su mi bili u kuću, pa sam im rekla da odu kod đevera čija kuća je u blizini. Zvala sam komšije i kada sam ponovo pogledala iza kuće vidim zemlja ide. Onda je navrla voda i u spavaće sobe i u podrume, izbilo je na svaku stranu. A Bog otvorio nebesa”, priča baka Vojislavka kršeći ruke
11914 pregleda 5 komentar(a)
Klizište "nasponjeno na kuću", Foto: Svetlana Mandić
Klizište "nasponjeno na kuću", Foto: Svetlana Mandić

U župskom selu Liverovići, usled obilnih padavina, proradilo je klizište iznad kuće Vojislavke Ivanović. Dio zemljišta, od oko 40 kvadrata, se odvojio i krenuo ka kući, pri čemu se jedan odvojenio naslonio na kuću.

„Oko 13 časova sam osjetila da se pokrenulo zemljište. Unuci su mi bili u kuću, pa sam im rekla da odu kod đevera čija kuća je u blizini. Zvala sam komšije i kada sam ponovo pogledala iza kuće vidim zemlja ide. Onda je navrla voda i u spavaće sobe i u podrume, izbilo je na svaku stranu. A Bog otvorio nebesa”, priča baka Vojislavka kršeći ruke.

Vojislavka Ivanović
Vojislavka Ivanović(Foto: Svetlana Mandić)

U novembru 2013.godine obilne padavine pokrenule su klizišta dijela glavne saobraćajnice Nikšić-Morakovo i tom prilikom je urušeno oko 40 metara puta. Kuća Vojislavke Ivanović se nalazi u blizini mjesta gdje je 2013.godine urušen put.

“Ne pamtim da se ovako nešto ikada dogodilo. Jesu ustajali veliki potoci, bilo ih je i ovuda, ali nikada se nije desilo da se zemlja pokrene i da udari u kuću i zemlja i kamenje. Vidite da je dio klizišta pritisnuo dio kuće, septička se otvorila jer zemlja odozgo odnijela ploču”, priča Vojislavka koja u kući živi sama, a društvo joj često prave unuci.

Predsjednik Mjesne zajednice Dragoljub Radulović, koji je stigao čim je čuo za problem, kazao je da je neophodna hitna reakcija nadležnih jer je pitanje da li će zemlja nastaviti da klizi.

“Situacija je zaista teška i hitna. Bujične vode su prodrle u kuću, neophodna je hitna reakcija nadležnih”, kazao je Radulović.

Klizište
Klizište(Foto: Svetlana Mandić)

O klizištu je obavijestio predsjednika Opštine, Veselina Grbovića, koji mu je obećao da će lokalna uprava preduzeti sve neophodne mjere da se ova situacija riješi.

“Odmah su poslali stručno lice da procijeni situaciju i već sjutra očekujemo da se preduzmu konkretne mjere”, kazao je Radulović.

Bonus video: