BURA OKO SRPSKE KRALJEVSKE PORODICE

"Kome su Karađorđevići miliji od Budvana, neka im plati iz svog džepa"

Karađorđevići nemaju pravo da bilo šta traže u Miločerskom parku, kaže Blažo Rađenović
266 pregleda 0 komentar(a)
Slavko Đukanović, Foto: RTV Budva
Slavko Đukanović, Foto: RTV Budva
Ažurirano: 23.02.2018. 19:54h

Podjele unutar budvanske koalicije izazvala je izjava menadžera grada Mila Božovića (NOVA) da svima, pa i srpskog kraljevskoj porodici Karađorđević, treba vratiti zemlju koja je neopravdano oduzeta.

SDP i nekadašnji članovi Liberalne partije, koje participiraju u vlasti, oštro su osudili Božovićev istup.

“Kome su miliji Karađorđevići od interesa građana Budve, neka im plati to iz svoga  džepa “, poručio je član predsjedništva budvanskog SDP-a Slavko Đukanović.

On je ocijenio da nigdje na svijetu ne postoji slučaj da dinastija koja je ukinula državnost jednoj državi i pri tom bila odgovorna za građanski rat u njoj, traži restiticuju od države koju je nasilno anektirala.

“Ako neko želi da otvori te procese, Crna Gora treba da traži ratne reparacije prema Kraljevini Crnoj Gori, koje je koristila porodica Karađorđević i Kraljevina SHS, a od kojih u Crnu Goru nije došlo ni pet odsto onoga što su bile štete koje su učinjene Kraljevini Crnoj Gori“.

Đukanović je kazao da je iz Crne Gore za 20 godina vladavine tog režima mnogo više izneseno nego što je uneseno.

“Otvaranjem tih pitanja je vraćanje u devedesete godine, a znamo kako je to završilo”.

Nekadašnji lider budvanske LP, odbora koji je napustio tu partiju, Blažo Rađenović ističe da Karađorđevići nemaju pravo da bilo šta traže u Miločerskom parku.

“Da li su se to crnogorski neprijatelji toliko drznuli da traže isto ono srce Crne Gore koje su na silu ukrali i prisvojili 1918. Ako imaju amneziju što su činjeli njihovi preci po Cetinju, Podgorici, Nikšiću, Baru i ostalim crnogorskim gradovima na osnovu kojih traže neko pravo, podsjetićemo ih na hiljade zapaljenih crnogorskih kuća, na hiljade protjeranih i na stotine ubijenih Crnogoraca, na stotine zatvaranih, podsjetićemo ih na zakon koji su oni izglasali a kojim su zabranili Petrovićima da se vrate u svoju zemlju, na akt kojim su konfiskovali i pokrali svu imovinu dinastije Petrović sa kojim su parama kasnije trgovali zemlju po Crnoj Gori, podsjetićemo ih na krađu Kraljevine Crne Gore, Crnogorske crkve i svecrnogorskog identiteta... Minimum koji smo očekivali je da se izvinu Crnoj Gori bar u moralnom smislu“.

Karađorđevići potražuju između ostalog i 22.000 kvadrata opštinske zemlje u Miločerskom parku, na koju je upisana zabilježba tereta u evidenciji Uprave za nekretnine.

Rađenović: Tajni plan je skovala "prva familija", ali nećemo nasjesti

Rađenović je ocijenio da se Karađorđevići i danas ponašaju kao 1918. godine.

Ističe da podržavaju Zakon o restituciji, ali da se primjenjuje prema “onom ko jeste oštećen, a ne nikako prema onom ko je štetu direktno nanio Crnoj Gori”.

“Prvo da odgovore kako su oni došli na tron Crne Gore, da naprave poštenu kalkulaciju koliko su opljačkali... i na kraju da vidimo ko kome duguje? I na kraju poručujemo Karađorđevićima, njihovim sljedbenicima i njihovim nalogodavcima - Miločerski park nije rupa niti smije bit tuđa teritorija. Miločerski park pripada Crnoj Gori i njenim građanima. Tajni plan koji se skovali da prva familija u vidu 'Statisa', 'Adriatik propertisa', Vlade Crne Gore ili neke druge podfilijale isplati Karađorđeviće i na taj način privatizuje srce Crne Gore i najvrednijeg Sveca na svijetu te počne izgradnju i trajnu devastaciju ovog resursa, prevarili ste se jer smo prozreli vaš plan u startu i nećemo nasjesti na jeftine trikove“, saopštio je Rađenović.

Preporučujemo za Vas