Pljevlja: Ćehotina se izlila, Ševari najugroženiji

Ajavnović tvrdi da kiša i naglo otapanje snijega nije uzrok polavljenja već Termoelektrana zbog nekontrolisanog ispuštanja vode na prelivima brane u Otilovićima
3198 pregleda 1 komentar(a)
U toku evakuacija stoke iz poplavljenih štala, Foto: Goran Malidžan
U toku evakuacija stoke iz poplavljenih štala, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.03.2020. 11:48h

Rijeka Ćehotina izlila se jutros iz svog korita plavljeći imanja nizvodno od grada. Najkritičnije je u naseljima Ševari gdje je voda poplavila veliki dio tamošnjeg polja.

Najveću štetu pretrpio je poznati pljevaljski preduzetnik Jasmin Ajanović, čije su štale, vrtovi i livade ogrezle pod vodom.

Ajanović kaže da uz pomoć opštinske Službe zaštite i spašavanja trenutno evakuišu oko dvjesta ovaca i jagnjadi iz poplavljenih štala.

Ćehotina se izlila
Ćehotina se izlila(Foto: Goran Malidžan)

“Uz pomoć Službe zaštite i spašavanja evakuišemo jagnjad i ovce. Da njih nije bilo jagnjad i ovce bi se ugušile u vodi”, rekao je Ajanović.

Ajavnović tvrdi da kiša i naglo otapanje snijega nije uzrok polavljenja već Termoelektrana zbog nekontrolisanog ispuštanja vode na prelivima brane u Otilovićima.

“U petak 28 februara brana je bila puna i odgovorni u TE su trebali da počnu ispuštanje vode kako bi spriječili plavljenje imanja posebno kada se zna da u tom trenutku nivo Ćehotine nizvodno od brane bio nizak. Umjesto toga oni su čekali da se akumulacija napuni I da počne da preliva. Ovo nisu smjeli da rade posebno kada se znali da meteorolozi najavljuju da će cio mart biti kišovit”, kaže Ajanović, dostavljajući slike jezera nkoje je napravio 28. Februara na jezeru u Otilovićima.

Ćehotina se izlila
Ćehotina se izlila(Foto: Goran Malidžan)

On kaže da nikada veću štetu nije pretprpio jer su mu sve štale potopljene, hrana za stoku, a voda je odnijela i ogradu oko imanja.

Jezero 28. 02. 2020
Jezero 28. 02. 2020(Foto: Goran Malidžan)

Bonus video: