PRVA PRILIKA ZA PREVENTIVU COVIDA-19

U Tivat uplovila megajahta iz Italije, posada pod zdravstvenim nadzorom

Iako "Black Pearl" ima stalnog brodskog ljekara, te iako niko od članova posade nije pokazivao bilo kakve znake eventualnih zdravstnenih tegoba, svi pomorci su pregledani prije nego što je megajahta dobila tzv. slobodan saobraćaj i dozvolu da se veže na mulu 1 Porto Montenegra
1867 pregleda 1 komentar(a)
Megajahta "Black Pearl", Foto: Siniša Luković
Megajahta "Black Pearl", Foto: Siniša Luković

Dolazak megajahte "Black Pearl" koja je jutros uplovila u tivatsku marinu Porto Montenegro dolazeći iz Italije, bio je i prilika da se po prvi put na graničnom prelazu u tom nautičkom centru, primijene mjere pojačanog nadzora zbog rizika od širenja koronavirusa.

Impozantni 107 metara dugi trojarbolni jedrenjak koji vije zastavu Kajmanskih Ostrva, u Tivat je jutros stigao iz italijanske luke La Specija, pa su crnogorske lučke vlasti 26-to članu posadu "Black Pearla" pored uobičejenih administrativnih formalnosti vezano za prelazak državne granice na graničnom prelazu Porto Montenegro, podvrgle i pojačanim mjerama zdravstvenog nadzora od strane sanitarne inspekcije.

Iako "Black Pearl" zbog svoje veličine u posadi ima i stalnog brodskog ljekara, te iako niko od članova posade nije pokazivao bilo kakve znake eventualnih zdravstnenih tegoba, svi pomorci sa jahte koja pripada ruskom oligarhu Olegu Burlakovu su pregledani prije nego što je "Black Pearl" dobio tzv. slobodan saobraćaj i dozvolu da se veže na mulu 1 Porto Montenegra gdje bi taj brod, kako nezvanično saznajemo, trebao da ostane najmanje mjesec dana.

"Porto Montenegro poštuje i implementira sve kontrolne i preventivne mjere zaštite na svom graničnom prelazu, u skladu sa regulativama države Crne Gore. Zdrastveni nadzor je pojačan na svim prelazima i ulazima u zemlju, uključujući intervjue sa putnicima i preglede, na osnovu kojih se određuju kriterijumi za njihovo dalje postupanje i brzi zdrastveni test. Svi dolasci putnika iz inostranstva podliježu implementaciji važećih zakona Vlade Crne Gore, a na graničnom prelazu Porto Montenegro strogo se poštuju i implementiraju sve najbolje prakse za preventivu i reagovanje u slučaju primjećenih simptoma COVID-19 virusa", rečeno je "Vijestima" iz menadžmenta tivatskog nautičko-turističkog centra.

Inače, "Black Pearl" jedan je od najvećih brodova na svijetu koji koriste moderni tzv. Dyna Rig sistem upravljanja križnim jedrima na svoj tri velika jarbola napravljena od karbonskih vlakana.

Jarboli su visine 70 metara i na sebi nose 18 jedara ukupne površine 2.900 kvadrata, sa kojima "Black pearl" po povoljnom vjetru, postiže maksimalnu brzinu od 30 čvorova.