"Crna Gora ima bolje kapacitete i može mnogo bolje da reaguje prilikom poplava"

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić je istakao da su poplave u Nikšiću prošle godine pokazale da sistem funkcioniše, ali i da će u narednom periodu morati da posvete posebnu pažnju na edukaciji građana
613 pregleda 0 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: Luka Zeković
Sa okruglog stola, Foto: Luka Zeković

Crna Gora u odnosu na prije nekoliko godina, ima bolje kapacitete u opremi i ljudstvu, tako da mnogo bolje može da reaguje prilikom poplava, koje se ne mogu spriječiti.

Prilikom poplava 2010. godine, ti kapaciteti su bili više nego skromni, ocijenjeno je danas na okruglom stolu "Najbolja praksa Evropske unije u oblasti zaštite od poplava", koji je organizovan u Direktoratu za vanredne situacije u Podgorici.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić je istakao da su poplave u Nikšiću prošle godine pokazale da sistem funkcioniše, ali i da će u narednom periodu morati da posvete posebnu pažnju na edukaciji građana.

Naravno da ima odgovornih građana, koji slušaju naše savjete, ali i neodgovornih u slučaju poplava, ali i požara", istakao je Mulić.

Okrugli sto se organizuje u okviru projekta "Nepogode ne poznaju granice", koji u Crnoj Gori sprovode FORS Montenegro i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Cilj projekta, koji se realizuje u Crnoj Gori i Albaniji, je jačanje kapaciteta institucija i službi koje se bave zaštitom i spašavanjem za smanjenje rizika od katastrofa, sa akcentom na zaštitu od poplava, kao i informisanje stanovništva o rizicima od poplava.

Kako je pojasnio Milan Radović iz Direktorata u toku dvogodišnjeg projekta obučeno je 30 spasilaca.

"Organizovane su dvije prekogranične obuke. Odgovorno tvrdim da su naši kapaciteti sada bolji i u opremi i ljudstvu", kazao je Radović.

U okviru dvogodišnjeg projekta, čija je realizacija počela 17. aprila 2018. godine, nabavljena je oprema za zaštitu i spašavanje u slučaju poplava u vrijednosti od 77.880, kao i za prognoziranje meteoroloških prilika od 19.305 eura.

Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u Podgorici, Baru i Ulcinju, a u Albaniji u regionu Skadra, gdje je prije tri dana održan seminar na ovu temu.

Bonus video: