Poništena odluka Ministarstva prosvjete: Direktorica vrtića izabrana nezakonito

Odlukom vijeća sudija Višeg suda kojim je predsjedavao Nenad Otašević, Ministarstvo prosvjete je obavezano i da tužiteljki Jeleni Perunović-Samardžič nadoknadi sudske troškove u visini od 625 eura
8540 pregleda 5 komentar(a)
Dječiji vrtić Bambi u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Dječiji vrtić Bambi u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Viši sud u Podgorici odbacio je žalbu Ministarstva prosvjete i potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Kotoru u sporu koji je pedagoškinja iz Tivta dr Jelena Perunović-Samardžić pokrenula protiv tog ministarstva resora kojim rukovodi ministar Damir Šehović (SD), a u vezi s prošlogodišnjim Šehovićevim određivanjem prvo v.d, a poslije direktora u punom mandatu tivatske JPU “Bambi“.

“Poništava se kao nezakonita odluka ministra prosvjete od 20. 6. 2019. o izboru direktora i nalaže se tuženom da nakon pravosnažnosti presude u roku od osam dana donese novu i na zakonu osnovanu odluku o izboru direktora od prijavljenih kandidata po konkursu od 15. 5. 2019.... za radno mjesto direktora JPU „Bambi“ Tivat“, piše u presudi koju je kao drugostepeni, donio Viši sud početkom februara i ovih dana je dostavio strankama u sporu.

Odlukom vijeća sudija Višeg suda kojim je predsjedavao Nenad Otašević, Ministarstvo prosvjete je obavezano i da tužiteljki Jeleni Perunović-Samardžič nadoknadi sudske troškove u visini od 625 eura.

Sud je ocijenio da “u odluci o izboru nije navedeno koje su to stručne i profesionalne reference opredijelile tuženog (Ministarstvo prosvjete) za donošenje odluke o izboru kandidata Katarine Hercegovac“.

Viši sud je podržao stav Osnovnog suda da je ministru prosvjete, bez obzira što ima diskreciono pravo da odluči koga će izabrati od prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa, to njegovo pravo “ograničeno uslovima konkursa i interesom da bude izabran kandidat koji će najuspješnije obavljati poslove oglašenog radnog mjesta“.

Na taj način, Jelena Perunović-Samardžić je već treći put u manje od godinu dana izašla kao pobjednik u parnicama koje je pokrenula protiv Ministarstva, optužujući taj organ da se u postupku određivanja novog direktora vrtića ne rukovodi profesionalnim i stručnim referencama kandidata, već njihovom političkom podobnošću. Perunović-Samardžić je tvrdila da ministar prosvjete Damir Šehović zloupotrebljava svoja diskreciona prava za imenovanje rukovodilaca obrazovnih ustanova u Crnoj Gori i po svaku cijenu nastoji da na ta mjesta dovede kadrove bliske svojoj partiji.

U presudi Višeg suda se, pored ostalog, navodi da „pobijana odluka (Šehovića) o izboru kandidata ne sadrži razloge zbog čega je data prednost izabranom kandidatu, a pogotovo pri činjenici da se izbor može vršiti samo na osnovu potpune i validne dokumentacije i ocjene iste dokumentacije, zbog čega i ovaj sud nalazi da konkurs za izbor direktora (JPU „Bambi“ Tivat) nije zakonito sproveden“. Šehović je lani prvo odlučio da “ne izvrši izbor“ po prvobitnom konkursu za izbor novog direktora tivatskog vrtića iz novembra 2018, na koji su se prijavile dugogodišnja pedagoškinja u toj JPU Perunović - Samardžić i vaspitačica Katarina Hercegovac, već je Hercegovac postavio za vršiteljku dužnosti direktora. Perunović-Samardžić se na to žalila sudu smatrajući da je u pitanju politička diskriminacija i dobila presudu u svoju korist da se poništava izbor Hercegovac za v.d. direktoricu, ali je to Šehović preduhitrio jer je Hercegovac po drugom u međuvremenu raspisanom konkursu, izabrao za direktoricu tivatskog vrtića u punom mandatu na naredne četiri godine.

Perunović-Samardžić koja ima impresivan CV, autorka je više naučnih radova i priručnika i jedini je učesnik iz Crne Gore na više visokih međunardonih stručnih skupova o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, nije odustala i opet je tužila Ministarstvo prosvjete, dobivši 11. decembra prošle godine pred Osnovnim sudim u Kotoru prvostepenu presudu u svoju korist i poništenje izbora Hercegovac za direktorku.

Sada je tu presudu sutkinje kotorskog suda Narcise Maje Bošković potvrdio i Viši sud koji je odbacio žalbu Ministarstva prosvjete, pa će Šehović biti primoran da ponovo bira između tri kandidatkinje koje su se prijavile na konkurs maja prošle godine - profesorke pedagoškinje dr Jelene Perunović-Samardžić, specijalistkinja pedagoškog vaspitanja Katarine Hercegovac i Jadranke Gajić.

Bonus video: