Dašiću prijećeno zbog ozelenjavanja: Glavu da izgubiš da drvo zasadiš

Upravniku zgrade u naselju Siti kvart pokušao da ozelenjavanja površine ispred ulaza
19767 pregleda 20 komentar(a)
Zelena površina oko koje se spore stanari i vlasnici poslovnih prostora, Foto: Privatna arhiva
Zelena površina oko koje se spore stanari i vlasnici poslovnih prostora, Foto: Privatna arhiva

Upravnik zgrade u Ulici Radoja Dakića 21a u Siti kvartu, Darko Dašić, podnio je policiji dvije prijave nakon što mu je prijećeno zbog ozelenjavanja prostora ispred ulaza.

U prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid, Dašić navodi da ga je 23. februara, dok je bio van Podgorice, pozvala supruga i ispričala mu da radnik firme “Garden” koju su angažovali za poslove ozelenjavanja, nije mogao da završi radove, jer mu je prijetio jedan od vlasnika poslovnih prostora u zgradi u kojoj je Dašić upravnik.

“Tom prilikom mu je uputio riječi prijetnje govoreći mu da obustavi radove, da će on sve da počupa i da će njega i upravnika baciti sa zgrade”, piše u prijavi Dašića, kojeg je o događanjima informisao i radnik “Gardena”.

Dašić je “Vijestima” ispričao da mu je nakon toga, iz istog razloga – zbog ozelenjavanja i sadnje, prijetio vlasnik i drugog lokala u istoj zgradi, zbog čega je i protiv njega podnio prijavu policiji.

“Za stolom, pred dvije komšinice. Prstom uperenim u mene rekao je ‘dajem ti tri dana da iščupaš drvo koje si posadio ispred mog poslovnog prostora, inače ću da odgovorim nasiljem prema tebi lično’. Komšinice su mu kazale da nisam ja posadio, nego svi mi, odlukom većine vlasnika stanova na skupštini, da je tu i prije bilo drvo, ali da je iščupano. Ponovio je prijetnje”, kazao je Dašić “Vijestima”, dodajući da je došlo vrijeme da čovjek treba da izgubi glavu zbog sadnice drveta.

On je nedavno, u ime Skupštine etažnih vlasnika, od Sekretarijata za komunalne poslove i Zetagradnje tražio da im se odobri uređenje zelene površine ispred zgrade.

Zetagradnja je, kao investitor, pozitivno odgovorila na zahtjev stanara, ali na njihov upit još nije stigao odgovor Sekretarijata.

Stanari su službi Glavnog grada dodatno uputili i zahtjev u kojem podsjećaju da se ispod dijela zgrade koji čini njihovu skupštinu, nalazi i poslovni prostor koji, kako tvrde, zbog greške u rješenju Agencije za stanovanje, nije registrovan kod njih, već se vodi na skupštinu drugog ulaza. Dodaju i da je upravo vlasnik tog prostora jedan od tih koji ne želi zelenu površinu, već na toj lokaciji želi da postavi privremeni objekat.

“To namjerava da uradi na način da mu susjedni ulaz koji nema nikakav dodir sa tom površinom odobri bez potpisa većine stanara da postavi objekat ispod naših terasa”, piše u dopisu koji potpisuju stanari iz Ulice Radoja Dakića 21a.

Pozivajući se na Zakon o održavanju zgrada, stanari od Sekretarijata za komunalne poslove i Agencije za stanovanje očekuju da izađu na teren i izdaju rješenje za “sporni poslovni prostor”.

“Kako bi taj etažni vlasnik postao član naše skupštine s obzirom na to da se velikom većinom kvadrature korisnog prostora nalazi u našem dijelu zgrade”, piše u dopisu stanara.

Stanari zgrade iz Ulice Radoja Dakića 21a podsjećaju i da je i projektom uređenja parcele predviđeno da lokacija koju ozelenjavaju bude - zelena površina.

Iz Sekretarijata i biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o slučaju iz ulaza u Ulici Radoja Dakića 21a. Nije odgovoreno da li su razmatrali zahtjev stanara da im se odobri ozelenjavanje, kao ni drugi, kojim se traži da se ispravi navodna greška i poslovni prostor za koji tvrde da pripada njihovoj, i zvaničnoi upiše na skupštinu tog ulaza. Nije odgovoreno i na pitanje da li bi, ako dobiju takav zahtjev, odobrili postavljanje privremenog objekta na lokaciji za koju stanari traže da bude zelena površina.

Glavni grad je prije četiri godine inicirao da stambeni blokovi velike gustine naseljenosti u zahvatu DUP “Radoje Dakić” (Siti kvart) “prodišu” kroz zelene površine. Godine 2016. okončan je i konkurs za idejno arhitektonsko rješenje za regeneraciju prostora u okviru Siti kvarta, jer su u upravi Glavnog grada shvatili da je previše betona i malo zelenila. Do danas, međutim, nije urađeno ništa, a “Vijesti” su tokom ljeta prošle godine pisale da je na tom prostoru planirana izgradnja dodatnih 100 hiljada kvadrata stanova i poslovnih prostora.

Glavni grad je nedavno objavio i poziv za skupštine etažnih vlasnika za uređenje zelenih površina ispred ulaza. U pozivu koji je dostupan samo na Fejsbuk stranici Glavnog grada, piše da su u saradnji sa preuzećem Zelenilo pripremili akciju u okviru koje će polovinu troškova uređenja prostora ispred stambenih zgrada snositi Glavni grad.

“Sve što je potrebno jeste da predsjednik skupštine etažnih vlasnika pošalje zahtjev na e-mail adresu zelenilo@t-com.me, a naš stručni tim izaći će na lice mjesta i napraviti ponudu za uređenje”, piše u pozivu, u kojem je naglašeno i da akcija važi samo za isnose preko hiljadu eura.

Bonus video: