Privatni radio „Skala” se vratio na opštinske jasle

Bivši gradonačelnik Kotora ukinuo uplate privatnom mediju jer već finansiraju lokalni javni servis, a nova vlast obnovila pomoć DPS-u bliskom mediju. Nezavisne uplate stižu i od opštinskih preduzeća
10330 pregleda 36 komentar(a)
Slavko Mandić, Foto: Vijesti
Slavko Mandić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 05.03.2020. 21:28h

Privatni radio "Skala" od početka godine vratio se na redovno finansiranje od lokalne uprave Kotora predvođene DPS-om.

To pokazuju fakture koje je vlasnik i direktor Skala radija Slavko Mandić poslao na naplatu Opštini Kotor, a do kojih su došle „Vijesti“.

Mandićeva faktura Opštini
Mandićeva faktura Opštini(Foto: -)

Skala radio je Opštini Kotor protekla dva mjeseca ispostavio fakture na iznos od po 1.665,67 eura plus PDV, po osnovu ugovora koji je taj medij sa lokalnom upravom sklopio 3. januara. Po tom ugovoru Skala se obavezala da medijski prati određene aktivnosti Opštine i njenih čelnika, što inače već radi lokalni javni servis Radio Kotor čiji je osnivač Opština i koji finansira javni servis, a za uzvrat od Opštine na čijem je čelu Željko Aprcović (DPS), Skala mjesečno dobija 2.000 eura (sa PDV-om).

To predstavlja povratak privatnog i DPS-u bliskog medija u vlasništvu na opštinske jasle, nakon što je ljetos u tom gradu došlo do smjene vlasti, jer je odbornica SDP Bruna Lončarević prešla na drugu stranu i podržala DPS, SD, HGI i LP da smijene dotadašnjeg gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate) i nakon nešto više od dvije godine, vrate se na čelo Kotora.

Jokić je tokom svog mandata ukinuo redovne mjesečne apanaže iz gradskog budžeta Skala radiju koje je mediju Slavka Mandića uvela još 2011. nekadašnja kotorska gradonačelnica Marija Ćatović (DPS). Te je godine Ćatovićka u ime Opštine, sa Mandićevim radiom sklopila „ugovor o poslovnoj saradnji“ po kojem je Skali lokalna uprava svakog mjeseca uplaćivala po 1.250 eura plus PDV. Narednih godina ta suma je varirala između 812,5 i 1.250 eura mjesečno.

U izvještajima o radu lokalne uprave sa njom na čelu, Ćatovićka je kao osnov za finansiranje Radio Skale, pored živog sopstvenog opštinskog javnog medijskog servisa Radio Kotor, navodila „Ustav Crne Gore i zakonom zajamčena prava građana na informisanje, kao i proizvodnju drugih programskih sadržaja od interesa za lokalno stanovništvo i obezbjeđenja javnosti rada organa lokalne uprave i Skupštine Opštine Kotor”.

Praksu finansiranja i sponzorisanja Skale novcima iz gradske kase nastavio je i Ćatovićkin nasljednik Aleksandar Stjepčević (DPS). Ukupno je Skala radio od Opštine Kotor od 2011. do 2017. kada je tu praksu ukinuo novi gradonačelnik Vladimir Jokić, po dokumentima koje su ranije objavile “Vijesti“, dobila oko 80.000 eura. Nakon što su ga skinuli sa opštinskih jasli, Jokić i tadašnja potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović - Moškov (URA) postali su meta brutalne kampanje vrijeđanja na talasima i portalu Skala radija, pa je Popović-Moškov tužila Skalu i Mandića i nedavno odlukom Višeg suda u Podgorici, dobila presudu u svoju korist i odštetu od 500 eura zbog povrede prava na čast, ugled i dostojanstvo.

Iako je aktuelni gradonačelnik Kotora Aprcović vratio Skali opštinske apanaže i povećao ih do do sada najvećeg iznosa koji Mandićev radio dobija iz gradskog budžeta, Skala se i protekle dvije godine uspješno „kačila“ na budžete lokalnih firmi i ustanova u Kotoru, iako je na vlasti u tom gradu bila politička opcija koja se nije sviđala Mandiću.

Tako su Skala i opštinsko preduzeće Vodovod i kanalizacija na čijem je čelu i tada i sada Safet Luković (SDP) 2017. i 2018. sklopili “ugovore o poslovnoj saradnji“. Po tim aranžanima koje su ovih dana iz OO Demokrata dobili saglasno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, Skala se obavezala da „u ime i za račun ovog preduzeća organizuje tematske emisije, vijesti i servisne informacije, izjave i saopštenja Vodovoda i kanalizacije i prati programe koje ovo preduzeće realizuje u Opštini Kotor“. Za to je opštinska firma plaćala 119 eura mjesečno tokom 2017. odnosno 121 euro mjesečno u 2018.godini, pa je po tom osnovu Skali “kapnulo” još skoro 3.000.

Još drastičniji je primjer Turističke organizacija Kotor koja je, od kada je na čelo TO došla Ana Nives Radović kao kadar koji su predložile Demokrate, na račun privatnog medija manje-više redovno “usipala“ novac.

“Napominjemo da su plaćanja prema preduzeću Maxko d.o.o. (Skala radio) do 24.10.2017. knjižena kao sponzorstva, zbog čega nisu prikazana u analitičkoj kartici. Sponzorstva su, pored postojećeg ugovora na 300+150 eura mjesečno, iznosila između 150-500 eura. Nakon što je Maxko d.o.o. uvršten u dobavljače čije usluge su oporezovane, čime je izgubio prava na sponzorstvo, plaćana je cijena oglašavanja manifestacija u iznosu od 150eura+PDV, odnosno 300 eura+PDV u mjesecima sa većim brojem događaja. Račun za posljednje oglašavanje plaćen je 5.2.2019“, piše u dopisu koji je menadžment TO Kotor krajem prošle godine uputio OO Demokrata u tom gradu koji su se intresovali za plaćanja sa računa te opštinske firme prema Mandićevom radiju.

Uplate išle i na privatni račun

Skali je TO Kotor, pored sponzorstava, prema analitičkoj kartici iz 2017. na ime komercijalnih usluga, uplatila ukupno još 535,50 eura. Već 2018. Mandić uspijeva da i kod TO Kotor izdejstvuje redovnu mjesečnu apanažu za svoj radio na ime pružanja komercijalnih usluga, a koja iznosi od 181,5 do 363 eura mjesečno, pa je tu godinu Skala od TO dobila ukupno 3.870 eura. Tokom prošle godine Mandićev medij od lokalne TO prema analitičkoj kartici dobio je još ukupno 1.226 eura.

“Vijesti“ su došle i do podatka da je 21.decembra prošle godine TO Kotor na privatni račun glavne i odgovorne urednice Skala radija Dubravke Jovanović uplatila 300 eura na ime “naknade“. Uplate Skali nastavljene su i u ovoj godini što pokazuje iz izvod od 6. februara kada je TO na račun kompanije Maxko uplatila 181,5 eura.

Bonus video: