Afirmacijom kulture nenasilja do boljeg društva

„U narednom periodu nastavićemo sa ohrabrivanjem žena i djevojčica da ne trpe i ne prikrivaju bilo koju vrstu nasilja. Nastavićemo da se još snažnije zalažemo za oštrije kažnjavanje nasilnika i da pružamo još veću podršku žrtvama“, kazao je Pejanović
434 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa konferencije, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Detalj sa konferencije, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Seksualno nasilje je društveni problem koji je neophodno rješavati dobrom saradnjom institucija, civilnog sektora i medija, poručio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Dragan Pejanović.

On je govorio na panelu "Izazovi u primjeni evropskih standarda u suzbijanju seksualnog nasilja", u okviru konferencije "Osvijetli. Vjeruj. Djeluj", koju je organizovala Sigurna ženska kuća.

Pejanović je naglasio odlučnost Vlade Crne Gore da iskorijeni sve oblike nasilja i nastavi predano da radi na rješavanju ovog problema.

On je podsjetio da je MUP prošle godine formirao Operativni tim koji čine predstavnici resornih ministarstava, pravosudnih organa i svih nevladinih organizacija koje se bave problemom nasilja.

"Prilog toj posvećenosti je i uspostavljanje socijalnog servisa SOS linija za žrtve seksualnog nasilja, u saradnji sa partnerskim organizacijama", kazao je Pejanović.

On je rekao da je krajem 2018. godine, uz podršku Kancelarije UNDP-a, uspostavljena elektronska baza podataka za automatsku razmjenu informacija između policije i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

„U narednom periodu nastavićemo sa ohrabrivanjem žena i djevojčica da ne trpe i ne prikrivaju bilo koju vrstu nasilja. Nastavićemo da se još snažnije zalažemo za oštrije kažnjavanje nasilnika i da pružamo još veću podršku žrtvama“, kazao je Pejanović.

On je naglasio da žele da stvore ambijent nulte tolerancije na nasilje.

"Jedino zajedničkim radom, afirmacijom tolerancije i kulture nenasilja možemo doći do boljeg društva za buduće generacije", zaključio je Pejanović.

Bonus video: