"POSTOJE INDICIJE DA BI SE TAKO NEŠTO MOGLO DOGODITI"

Irinej upozorio na moguće fizičke obračune, pa i "prolivanje krvi" u Crnoj Gori

"Današnje stanje u Crnoj Gori je velika šteta po sam narod i one koji se deklarišu kao Crnogorci", ocijenio je Irinej
23053 pregleda 501 komentar(a)
Patrijarh srpski Irinej, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto
Patrijarh srpski Irinej, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto
Ažurirano: 06.03.2020. 17:52h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, mogućih fizičkih obračuna, "čak i prolivanja krvi" u Crnoj Gori, navodeći da postoje indicije da bi se tako nešto moglo dogoditi.

"Poruka 'Branićemo svetinje' je vrlo jasna i zato je treba uvažiti u interesu i naroda i Crne Gore", dodao je patrijarh u intervjuu portalu Sabornik.net.

Komentarišući tenzije u Crnoj Gori poslije donošenja Zakona o slobodi vjeroispovesti, Irinej je ocijenio da postoji "neka želja da se Crna Gora oslobodi od Srba, da se oslobodi od sebe same". 

"Takvo stanje u Crnoj Gori su velikim dijelom podgrijevale sile, neću da kažem koje, ali nisu znali za granice pa su se usudili da atakuju na nešto što je blisko narodu koji je u jednom vremenu izgledao daleko od svojih svetinja a mnogi su bili daleko i od svoje vjere. Dolaskom Amfilohija ali malo i uticajem vremena koje se mijenjalo, Crna Gora je oživjela, narod se počeo vraćati crkvi tako da je to danas živa crkva i živ narod u vjerskom pogledu i vjerovatno je to nekome smetalo", naveo je patrijarh za portal Sabornik.net.

On je odbacio kao neistinite navode vlasti u Podgorici da su Ostrog, Morača, Cetinjski i drugi manastiri u Crnoj Gori bili državna imovina do 1918. godine koja je potom prešla u srpske ruke. 

"To ne samo da nije istina nego je srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru. Bez nje Crna Gora danas ne bi postojala i to je činjenica, jer su mitropoliti bili gospodari Crne Gore", naveo je Irinej.

Dodao je da srpska država i crkva nemaju ništa protiv što je Crna Gora ponovo uspostavljena kao država.

"Oni su to i bili ali nemaju pravo da budu neprijatelji Srbiji i srpskom narodu. Današnje stanje u Crnoj Gori je velika šteta po sam narod i one koji se deklarišu kao Crnogorci", ocijenio je patrijarh. 

Naveo je i da su papa Franjo i "svi patrijarsi" dali podršku srpskoj crkvi u Crnoj Gori povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dodajući da je jedino rješenje za prevazilaženje trenutnog stanja da taj akt bude povučen.

"Nema ni govora o vjerskoj slobodi već je želja da se dođe do svetinja i imanja i da se povjere nazovi mitropolitu Mirašu Dedeiću koji je raščinjen zbog nekih nedjela. Želja vlasti je da ima svoju autokefalnu crnogorsku crkvu, što ovaj narod nije prihvatio", ocijenio je Irinej.

Preporučujemo za Vas