"DJECA SU DJECA"

Javna kampanja protiv dječijih ugovorenih brakova

"Žrtve ugovorenih dječijih brakova po pravilu rano napuštaju školu, što značajno ograničavanja njihove mogućnosti za buduće zaposlenje i uspješan samostalan život"
1530 pregleda 1 komentar(a)
Djeca su djeca, Foto: Gov.me
Djeca su djeca, Foto: Gov.me

Vlada Crne Gore, u saradnji sa NVO Centar za romske inicijative, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici pokrenuće u nedjelju, 8. marta u prostorijama Pravnog centra u naselju Vrela Ribnička u Podgorici, javnu kampanju protiv dječijih ugovorenih brakova, pod sloganom "Djeca su djeca".

Cilj kampanje, kako je saopšteno iz Vlade, je podizanje svijesti o štetnosti dječijih ugovorenih brakova, koji veoma ozbiljno ugrožavaju mentalno i fizičko zdravlje djece i narušavaju njihove šanse da kao odrasli vode zdrav i srećan život.

"Žrtve ugovorenih dječijih brakova po pravilu rano napuštaju školu, što značajno ograničavanja njihove mogućnosti za buduće zaposlenje i uspješan samostalan život. Kao jedan od oblika trgovine ljudima, ugovoreni dječiji brakovi takođe predstavljaju ozbiljno krivično djelo kažnjivo po zakonima Crne Gore. Iako problem dječijih ugovorenih brakova nije isključivo vezan za romsku i egipćansku zajednicu, ipak su djeca u ovim zajednicama najizloženija ovom riziku. Zbog toga će kampanja biti posebno fokusirana na terenski rad sa pripadnicima romske i egipćanske zajednice u Podgorici, Nikšiću, Tivtu i Beranama", saopšteno je iz Vlade.

Kampanju sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Uprava policije, u saradnji sa NVO Centar za romske inicijative, uz podršku Britanske ambasade u Pogorici.

Na događaju u nedjelju govoriće ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, britanska ambasadorka u Podgorici Alison Kemp, predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i ambasadorka Sjedinjnih Američkih Država u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Događaj će moderirati izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative Fana Delija.

Preporučujemo za Vas