Prodao dvorište stambene zgrade u Budvi za pet automobila?

Firma ruskog državljanina Sergeja Čerkasova gradila zgradu, a kotorski sud blokirao zemlju na samom šetalištu
27037 pregleda 11 komentar(a)
Zgrada u Rafailovićima, Foto: Vuk Lajović
Zgrada u Rafailovićima, Foto: Vuk Lajović

Skupština stanara stambene zgrade u Rafailovićima podnijela je krivičnu prijavu protiv ruskog državljanina Sergeja Čerkasova i više drugih osoba jer su, kako tvrde, protivzakonito prodali 257 kvadrata dvorišta zgrade, koje im pripada kupovinom stanova.

Oni, u dopisu dostavljenom “Vijestima” navode da su prijavu podnijeli i protiv notara, službenika u katastru i još nekoliko osoba i tvrde da je jedinstvena parcela od 648 kvadata, na kojoj je izgrađena četvorospratna zgrada u osnovi od 391 kvadrata, podijeljena na dvije katastarske parcele, a 257 kvadrata, uknjiženo kao “zemljište uz zgradu“ koje je kupovinom stanova pripalo na zajedničko korišćenje svim stanarima, sada je izdvojeno kao posebna katastarska parcela, te prodata trećoj osobi i to u zamjenu za pet automobiula.

Slučaj je prijavljen privrednom kriminalu, te podnijeta krivična prijava, a Osnovni sud u Kotoru, na njihov zahtjev, donio je privremenu mjeru, koja je prije nekoliko dana upisana u katastarsku evidenciju Uprave ze nekretninu na sporne parcele sa zabranom otuđenja i opterećenja.

Čerkasov, koji je prije tri godine uhapšen po nalogu specijalne tužiteljke Lidije Vukčević zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, nedozvoljeno bavljenje privrednom, bankarskom, berzanskom i djelatnošću osiguranja, osnivač je i izvršni direktor preduzeća “Victory SPB“ DOO iz Budve, koja je gradila zgradu.

“’Victory” SPB’ i Sergej Čerkasov su počinili niz nezakonitih radnji po pitanju imovine i zgrade koja je izgrađena na katastarskoj parceli 1141 KO Bečići na štetu svih vlasnika stanova. Naime, pred Osnovnim sudom u Kotoru je 1. oktobra prošle godine zaključeno sudsko poravnanje kojim su M.O jedan od vlasnika stanova i “Victory SPB“ definisali da se izvrši parcelacija katastarske parcele. Tako što je M. O. postao vlasnik 391 kvadrata zajedničke nedjeljive svojine, koja po elaboratu parcelacije odgovora novoformiranoj parceli 1141/ 1, dok je “Victory SPB je postao vlasnik 257 kvadrata koji po elaboratu parcelacije pripada novoj parceli 1141/2, koja u naravi je zemljište uz zgradu“, navodi se u dopisu skupštine etažnih stanara.

Stanari ističu da je “sud obmanut kako bi donio poravnanje“.

“Sudu nije prezentovan podatak da je u pitanju parcela koja je u zahvatu DUP “Bečići“, te da je izvršena uslovna parcelacija kako bi bila sprovedena u katastar. Prema zakonskim odredbama moguće je izvršiti samo parcelaciju po DUP-u, odnosno samo u granicama urbanističke parcele. Učesnici poravnanja izvršili su parcelaciju kako to njima odgovara, odnosno suprotno od granica urbanističke parcele. Dakle, nije bilo moguće niti dozvoljeno raspolaganje zemljištem koje je zajednička nedjeljiva svojina svih vlasnika stanova zgrade bez njihove saglasnosti i dozvole. Poravnanje je sprovedeno u katastarski operat, a da nije izvršena provjera u pogledu dozvoljenosti uslovne parcelacije. Katastar nije smio da dozvoli da se ovakvo poravnanje sprovede, jer je imao na uvid elaborat, jer je u pitanju stambena zgrada“, tvrde stanari.

Oni optužuju da je dozvoljeno da Victory SPB proda novoformiranu parcelu, odnosno zemljište uz zgradu od 257 kvadrata trećem licu, iako je notar dobro bio upoznat pošto je prethodno radio nekoliko kupropdajnih ugovora u toj stambenoj zgradi i znao da je riječ o zemljištu koje se ne može prometovati i da je „kupoprodajna cijena isplaćena kroz predaju pet putničkih motornih vozila i to prema ugovorima koji su takođe zaključeni kod istog notara, a čiji vlasnik nije bio kupac, već sasvim treća pravna i fizička lica”.

Kao posljednju u nizu nezakonitih radnji, kako navode, Čerkasov je uklonio električni agregat sa parcele, i time onemogućio funkcionisanje električnih ui drugih instalacija u zgradi.

“Protiv svih učesnika koji su doprinijeli realizaciji nezakonitog posla podnijeta je krivična prijava, a uporedo pokrenuti sudski postupci za poništenje poravnanja i ugovra“, zaključuje se u dopisu stanara.

Čerkasov je juče demantovao navode stanara. On je kratko kazao “Vijestima” da “to nije istina” i da je cijela priča izmišljena.

Bonus video: