Od otvaranja narodne kuhinje u Nikšiću podijelili više od 33 hiljade obroka

Otvorena je krajem jula prošle godine. Zahvaljujući Narodnoj kuhinji, 198 korisnika koji su u lošoj materijalnoj situaciji svakodnevno dobije topli obrok, a onima koji su lošeg zdravstvenog stanja hrana stigne na kućni prag.
1947 pregleda 2 komentar(a)
Kapacitet kuhinje je 200 obroka dnevno, Foto: Svetlana Mandić
Kapacitet kuhinje je 200 obroka dnevno, Foto: Svetlana Mandić

Narodna kuhinja u Nikšiću otvorena je krajem jula prošle godine i do sada je podijeljeno oko 33.300 besplatnih obroka, a zahvaljujući donacijama problema nema kada je u pitanju njeno funkcionisanje.

“Kad se uzmu u obzir troškovi za održavanje kuhinje, plin i struju, kao i obroci, troškovi iznose oko 70 hiljada eura. Zahvaljujući donatorima, sa hranom zaista nemamo problema, dok je sredstva za struju obezbjedila Pivara i Hajriz Brčvak koji je novčani dio Nagrade ‘3. januar’ poklonio fondu ‘Hilal’ i našoj nevladinoj organizaciji”, kazala je Konstantina Maraš iz NVO “Izvor života” koja je otvorila Narodnu kuhinju u Nikšiću.

Zahvaljujući Narodnoj kuhinji, 198 korisnika koji su u lošoj materijalnoj situaciji svakodnevno dobije topli obrok, a onima koji su lošeg zdravstvenog stanja hrana stigne na kućni prag.

“Naša kuhinja posebno sprema jela za pravoslavne korisnike, za korisnike islamske zajednice, kao i za njih nekoliko koji su nam rekli da sada poste. Trudimo se da sve bude kao da smo jedna složna porodica, a ljudima tako i djelujemo, jer mi to i jesmo. Hranu nam doniraju i brojni pojedinci, škole, dok restorani manje. Imamo lijepu saradnju sa hotelom ‘Royal garden’ koji nam ponedjeljkom donira 30 ručaka”, kazala je Maraš.

Dešava se, kaže ona, da hranu zatraže i pojedinci koji nijesu korisnici Narodne kuhinje i uvijek im izađu u susret.

“Hrane uvijek bude da takvim slučajevima, makar povremeno, podijelimo topli obrok. Smatram da je kuhinja kapaciteta 200 obroka dnevno, koliki je kapacitet naše kuhinje, dovoljna, jer tu je i Crveni krst koji pomaže građanima tako da zajednički uspijevamo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija”, smatra Maraš.

Trude se da svakodnevno na meniju pored toplog obroka, budu i salata i desert, kao i da ista jela često ne ponavljaju. Za sada im to polazi za rukom.

Iako su se u početku plašili da projekat Narodne kuhinje, bez obzira na potrebe građana, neće zaživjeti, sada su sigurni da će ona trajati sve dok za njom bude potrebe.

“U kuhinji rade tri osobe, a u cijeloj organizaciji nas je pet. Korisnici imaju samo jednu želju - da budemo kao do sada i da ne zatvorimo kuhinju, što sigurno nećemo dozvoliti ni mi, ni Opština, koja nam je ustupila prostorije, ni donatori”, sigurna je Maraš.

Prisjeća se svih lijepih trenutaka u proteklih sedam mjeseci, zadovoljnih korisnika i njihovog osmijeha zahvalnosti, jedne poklonjene ikone i pogleda koji govore više od riječi. Nažalost, bilo je i tužnih trenutaka.

“Najteži momenti su kada nam korisnici umiru jer se osjetimo kao da smo izgubili člana porodice, a to naši korisnici i jesu. Nažalost, ostali smo bez dva korisnika”, sa tugom kaže Maraš.

Ona i organizacija na čijem je čelu za ovu godinu u planu imaju dosta humanitarnih akcija a Maraš vjeruje da će, zahvaljujući ljudima dobre volje, firmama i nadležnim institucijama, sve one biti uspješno realizovane.

Bonus video: